Laatste nieuws

Alexander Leurs en Peter van Hoof winnen 63e Tulpenrallye

Alle nieuwsberichten / Alle reportages / 12 mei 2016

leur_hoof_podium_2

Alexander Leurs en Peter van Hoof hebben de 63e editie van de Tulpenrallye gewonnen. Zij arriveerden met hun Opel Ascona 1.9 SR uit 1970 als winnaars in de Expert klasse aan de finish bij Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk. Leurs en van Hoof wonnen de Tulpenrallye ook al in 2014. Deze editie van de Tulpenrallye was één van de langste (2673 km) en zwaarste van de afgelopen tien jaar.

leur_hoof_podiumII_2

Leurs en van Hoof deden direct goede zaken op de eerste dag, door het dag-klassement te winnen. In de daarop volgende dagen kenden ook zij de nodige uitdagingen en moesten zij zowel op de 3e als op de 4e dag genoegen nemen met een elfde plaats in het klassement van de dag. Op dag 5 maakten zij echter het verschil met beduidend minder strafpunten dan alle andere equipes. Op de laatste dag maakten zij vervolgens geen fouten meer en zo konden zij in Noordwijk hun naam bij laten schrijven in de Coupe Rallye des Tulipes.

SN050

Aan de start van deze Tulpenrallye stonden 234 equipes, allen met auto’s die voor 1972 zijn gebouwd. Maar liefst 25 auto’s reden de rally niet uit, mede doordat de route bijzonder zwaar en uitdagend was. Leo van Beukering en Hans-Olav de Wolf wonnen de Sporting klasse (Jaguar MK2 1960) met een verschil van slechts 56 punten met de 2e equipe in deze klasse. De Touring klasse werd eveneens na een spannende strijd gewonnen door Onno den Boer met zijn 16-jarige dochter Hilde in een prachtige Bentley Convertible Parkward BHC uit 1936, terwijl vader en zoon Marcel en Alfons Geurts de Vintage-klasse op hun naam schreven met een Aston Martin 15/96 uit 1937.

SN050

De 63e editie van de Tulpenrallye ging op zondag 1 mei van start in Saint-Vincent in het Aosta-dal in het noorden van Italië. Hier werden de deelnemers verwelkomd door de lokale bevolking in een helemaal oranje versierde winkelstraat voor de laatste documentencontrole en daarna kwamen alle deelnemers en officials bij elkaar in Grand Hotel Billia voor de traditionele cocktailparty. In de nacht voor de start van de Tulpenrallye viel er in de Alpen nog zo’n 30 cm sneeuw en dat heeft de eerste twee dagen een behoorlijke stempel op het verloop van de rally gedrukt, met diverse omleidingen. Toen de deelnemers op dinsdagmiddag de grens van Italië naar Zwitserland overstaken via de Splũgenpass (2113 meter) sneeuwde het opnieuw. Later in de week maakten deze winterse omstandigheden echter plaats voor bijna zomerse taferelen; Nederland was op dat moment de warmste plaats in Europa.

SN075

Op maandag 2 mei vertrokken de equipes vroeg in de morgen voor een route door de Alpen in Italië, waarna zij ’s avonds arriveerden in Cinisello-Balsamo bij Milaan nadat zij daarvoor nog een test hadden gereden op het Circuit van Monza. Dinsdag 3 mei reden de klassieke auto’s via een prachtige route door Italië, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk naar Feldkirch, waarna zij op woensdag voornamelijk door het Zwarte Woud in Duitsland reden. Die avond was de finish in Horbourg-Wihr, bij Colmar in Frankrijk, waarbij de Expertklasse nog de speciale avond-etappe heeft gereden. Op donderdag 5 mei voerde de route naar Mondorf-les-Bains in Luxemburg. De langste route werd gereden op vrijdag, waarbij de deelnemers door Luxemburg en België reden om te finishen bij Bilderberg Hotel Kasteel Vaalsbroek in Vaals.

JSN3275

Op zaterdag 7 mei werd de laatste etappe verreden: van Vaals naar Noordwijk. Tijdens deze route rijden de deelnemers een aantal kaartlestrajecten door mooie gebieden in Nederland. Verder werden er een aantal tests gereden, veelal op circuits en afgesloten militaire terreinen. Ook maakte de karavaan, ook wel beschreven als de mooiste rijdende verzameling van klassieke auto’s in Nederland een aantal stops onderweg waarbij het publiek van harte welkom was, onder andere gepland in Bergeijk, Boxtel en Schoonhoven. De finish was bij Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk.

De Tulpenrallye is Nederlands’ oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto’s. De eerste editie werd in 1949 verreden en destijds stonden er 164 equipes aan de start. In de jaren ’50 en ’60 behoorde ‘de Tulp’ tot de toonaangevende rally’s in Europa en telde het evenement, net als beroemde rally’s als de Monte Carlo Rally en de RAC Rally, mee voor het Europees kampioenschap rally’s.

De 64e editie van de Tulpenrallye wordt verreden van 7 tot 13 mei 2017 en zal in Duitsland starten. De inschrijving opent op 29 oktober van dit jaar.

FOTOGRAFIE TULPENRALLYE / JOOST SNEL


Print Friendly, PDF & Email
redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Team Slotemaker's Alfa Romeo GTA

Volgend bericht

BMW 2002 Hommage klaar voor productie
Uitgelicht

Team Slotemaker's Alfa Romeo GTA

Deze Team Slotemaker Alfa GA schitterde in 1966 en 1967 in het Nederlandse Toerwagen Kampioenschap, met de rijzende ster...

6 May 2016

Webdevelopment