Laatste nieuws

Bentley Bentayga, snelste SUV ter wereld

Alle nieuwsberichten / Nieuwe auto's / 9 september 2015

Bentley Bentayga (7)

Bentley heeft het doek van zijn allereerste SUV gehaald en claimt dat de Bentayga niet alleen de snelste sport utility ter wereld is, maar ook de meest krachtige, meest luxueuze en meest exclusieve. En er komen warempel ook nog een diesel en een hybride versie aan.

De Bentayga wordt aangedreven door een nieuwe 6,0-liter twinturbo W12, die in Crewe wordt gebouwd, en goed is voor 608 pk aan vermogen en een gargantueske 900 Nm aan koppel. Daarmee zou de deels van aluminium gemaakte, 2422 kilo wegende SUV in 4,1 seconden van 0 naar 100 sprinten en een topsnelheid van 301 km/h halen.

Bentley Bentayga (9)

Het spreekt voor zich dat het een echte Bentley is, niet alleen qua snelheid, maar ook qua luxe in het interieur, dat weldadig fraai is afgewerkt met hout, metaal en leer en bovendien de nieuwste technologie bevat. Kopers zullen volledig ‘connected’ zijn en audio van de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen genieten.

Uploaded by graham_stacey Bentley Bentayga (2)

De permanent vierwielaangedreven Bentayga is in staat volledig als off-road 4×4 te functioneren. De bestuurder heeft de keuze uit acht instellingen voor op en naast de weg en kan daarmee een reeks elektronische programma’s selecteren die hem helpen de Bentayga door moeilijk terrein te loodsen, op zoek naar dat ene, allermooiste picknickplekje.

Uploaded by graham_stacey

Tot de vanzelfsprekendheden behoren Adaptive Cruise Control (ACC) en Traffic Assist. ACC beschikt over Stop & Go en maakt gebruik van het navigatiesysteem, sensoren en camera’s om zichzelf in te stellen op naderende bochten en veranderingen in de toegestane maximum snelheid.

Bentley Bentayga (7)

Diegenen die vrezen de 5,1 meter lange en 2 meter brede mastodont niet te kunnen parkeren, mogen rekenen op de hulp van een automatisch parkeersysteem: de Bentayga ‘weet’ of hij ergens tussen past en zet zichzelf daar middels zijn autonome besturing neer.

Andere aardigheden zijn Night Vision, een Head-Up Display, een infotainment systeem met een 60 GB harde schijf, WiFi en Bluetooth aan boord, een audiosysteem van Naim, een glazen dak met een oppervlakte van 1,35 vierkante meter (60% van het dakoppervlak) en stoelen die op 22 manieren verstelbaar zijn.

Bentley Bentayga (11)

De W12 is gekoppeld aan een achttrapsautomaat en zou gemiddeld 292 gram kooldioxide per kilometer uitstoten, wat mede te danken is aan het feit dat de motor zes van zijn cilinders uitschakelt wanneer de omstandigheden dat toelaten. Reken op een gemiddeld verbruik van 12,8 liter per 100 kilometer.

Bentley Bentayga (13)

De Bentayga zou overal ter wereld zijn mannetje staan: op de dirt roads van Zuid-Afrika, in de zandduinen van Dubai, de zompige Highlands van Schotland en de kinderkoppen van Bastenaken. Temperaturen verder onder het vriespunt en ver daarboven deren hem niet.

Uploaded by graham_stacey

De luchtgeveerde Bentayga zou nog goed moeten sturen ook, hij heeft er meer dan 400 ronden op de Nürburgring opzitten en zou zich daar exceptioneel gedragen dankzij zijn actieve onderstel dat rollen om de lengteas verhindert, wat tot een hoge stabiliteit leidt.

Bentley Bentayga (12)

De Bentayga wordt officieel onthuld tijdens de IAA Frankfurt, de eerste exemplaren zullen in 2016 aan klanten geleverd worden.

 

 

 

 

 

 


Print Friendly, PDF & Email
Ton Roks

Ton Roks werkte meer dan 25 jaar voor het blad Autovisie, waarvan een groot deel als hoofdredacteur. In november 2012 vervulde hij een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.

Vorig bericht

Saab Historic Rally Team: net als Carlsson

Volgend bericht

ABARTH 1000 TCR, het gif zit in de staart
Uitgelicht

Saab Historic Rally Team: net als Carlsson

Het was allesbehalve een sportwagen, maar toch vierde de Saab 96 dankzij Erik Carlsson grote successen als rallyauto. Waar...

7 September 2015

Webdevelopment