Laatste nieuws

Legendarische Lotus 72 en 63 naar Wings & Wheels

Alle nieuwsberichten / Slider / 2 augustus 2017

De organisatie van Classic Wings & Wheels is er weer in geslaagd twee zeer bijzondere F1 wagens naar vliegveld Gilze-Rijen te halen. Op 26 augustus zullen daar de unieke vierwielaangedreven Lotus 63 en de legendarische Lotus 72 in actie te zien zijn. Beide auto’s komen uit de collectie van horlogefabrikant en autoliefhebber Richard Mille, die in 2015 ook al zijn Matra MS 11 F1 voor Classic Wings & Wheels beschikbaar stelde.

De vierwielaangedreven Lotus 63, gefotografeerd tijdens Rétromobile

In 1969 experimenteerde een aantal constructeurs met vierwielaangedreven auto’s in de F1, maar uiteindelijk bleek dat geen succes. Graham Hill reed de Lotus 63 tijdens de training op Zandvoort, maar gaf in de kwalificatie en race de voorkeur aan de oudere Lotus 49B, die bijna vier seconden sneller was. Hij was verre van de onder de indruk van de auto en noemde het zelfs een ‘death trap’, dat tot grote teleurstelling van Colin Chapman die er van overtuigd was dat de 63 net zo revolutionair was als de 49. Resultaten bleven uit voor de bij de rijders niet geliefde 63 en het project werd aan het eind van het seizoen gestopt. Er zijn slechts twee exemplaren van de Lotus 63 gebouwd. De auto die naar Gilze-Rijen komt, is het enige exemplaar in Europa, het is dus heel bijzonder deze auto rijdend te kunnen zien.

Race of Champions Brands Hatch England 1970. Jochen Rindt wint in de Lotus 72

De Lotus 72 was de zeer succesvolle opvolger van de 63 en 49, en werd ontwikkeld voor het seizoen 1970. Het was de eerste F1-auto met radiateurs in de flanken, waardoor de carrosserie een opvallende wigvorm kon krijgen. De Lotus 72 heeft het vijf seizoenen vol gehouden en won 20 races, twee rijderstitels en drie constructeurstitels in het wereldkampioenschap Formule 1.

Clive Chapman komt met een aantal mooie Lotussen naar vliegveld Gilze-Rijen

Ook de Lotus Club doet veel moeite mooie auto’s naar Gilze-Rijen te krijgen. Bovendien heeft het Classic Team Lotus van Clive Chapman beloofd op 26 augustus met een aantal Lotus Formule 1 wagens naar het Brabantse vliegveld te komen voor een ongetwijfeld spectaculaire demonstratie.

De historische monoposto’s, die bij de twee eerste edities van Wings & Wheels aanwezig waren, zijn dit jaar terug op de baan, reken op actie met ongeveer 20 formulewagens. Aangekondigd zijn de F2 March BMW van Thierry Boutsen en de Ensign F3 van Arie Luijendijk. De ex-Ben Pon Porsche 906 komt ook naar Gilze Rijen.

Ben Pon’s Porsche 906

De Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht bereidt een luchtshow voor en na het vliegprogramma zullen alle deelnemende toestellen opgesteld staan op de start- en landingsbaan, zodat de bezoekers ze van nabij kan aanschouwen. Jeroen Hunfeld en Henk Janus, de mannen die het autoprogramma samenstellen, zijn begin februari naar Rétromobile in Parijs geweest en meldden daar diverse mooie klassiekers voor 26 augustus te hebben geregeld. “Na het geweldige Matra-feest in 2015 weten de Fransen ons nu te vinden”, aldus Janus, die Wings & Wheels inmiddels het ‘Goodwood van de Lage Landen’ noemt.

Tijdens deze achtste editie zullen topkoks ter plekke hun gerechten bereiden en zullen er diverse wijnbars zijn. Kaarten kunnen besteld worden op de website – de opbrengst gaat naar goede doelen.

www.classicwings-wheels.nl


Print Friendly
redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur). Geregelde freelance bijdragen worden geleverd door Mattijs Diepraam, Perry Snijders, Dennis Drenthe en Jeroen Bruintjes. Freelance fotografen zijn Luuk van Kaathoven, Louis Blom en Piet Mulder.
Vorig bericht

Gaat de DBR1 de $ 22 miljoen halen of niet?

Volgend bericht

Porsche pakt uit tijdens Historic GP Zandvoort
Uitgelicht

Gaat de DBR1 de $ 22 miljoen halen of niet?

  RM Sotheby’s komt op 18 en 19 augustus naar Pebble Beach met een vrachtwagen vol schitterende Aston Martin’s,...

28 July 2017

Webdevelopment