Laatste nieuws

Porsche pakt uit tijdens Historic GP Zandvoort

Alle nieuwsberichten / Slider / 12 augustus 2017

Porsche heeft aangekondigd met de winnende auto’s van de Targa Florio (1970), de 1000 km van Spa (1971) en 24 Uren van Le Mans (1977) naar de Historic Grand Prix Zandvoort (1, 2 en 3 september) te komen.

Er zullen uiteraard demonstratieronden met de Porsche’s gereden worden, waarvoor Gijs van Lennep, Jan Lammers, Jürgen Barth en ex-ontwerpchef Harm Lagaaij naar Zandvoort komen. De auto’s zullen ook te bewonderen zijn in het Porsche Classic Dorp.

In 1977 won Porsche de 24 Uur van Le Mans met de Porsche 936/77. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort komt de zusterauto van de winnende bolide in actie, 40 jaar nadat Jürgen Barth samen met Jacky Ickx en Hurley Haywood de Franse klassieker won. Gijs van Lennep heeft ook goede herinneringen aan de Porsche 936. Hij won er ‘Le Mans’ mee in 1976, samen met Jacky Ickx.

Een andere Porsche race-klassieker is de 917K, de Porsche waarmee Gijs van Lennep in 1971 voor de eerste keer de ’24 uur’ won. Porsche toont tijdens deze editie van de Historic Grand Prix Zandvoort de 917K die in 1971 de 1000 Kilometer van Spa won. Na diverse successen werd de Porsche vanaf 1972 ingezet als ‘racetaxi’ en bezorgde daarmee de passagiers een supersnelle, onvergetelijke racesensatie.

Porsche Motorsport neemt tevens een Porsche 908/3 Spyder uit 1970 mee naar circuit Zandvoort. Dit lichtgewicht model, aangedreven door een drieliter achtcilinder boxermotor, heeft onder meer successen geboekt tijdens de 1.000 km van de Nürburgring en de beroemde Targa Florio.

De meest recente racer van het viertal dat demo’s gaat rijden is een Porsche RS Spyder uit 2006. Met dit model grossierde Porsche in titels. De RS Spyder was onder meer drie jaar achtereen oppermachtig in de LMP2-klasse van de American Le Mans Series. In 2008 wonnen Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn met hun Porsche RS Spyder de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans.

De raceauto’s zijn voor iedereen met een paddockkaart het hele evenement te bewonderen in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp, op het paddockterrein. Naast de auto’s uit de fabriekscollectie zijn ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij. In het dorp vinden bovendien signeersessies plaats met de Porsche coryfeeën die de museumauto’s besturen.


Print Friendly
Ton Roks
Ton Roks werkte meer dan 25 jaar voor het blad Autovisie, waarvan een groot deel als hoofdredacteur. In november 2012 vervulde hij een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Legendarische Lotus 72 en 63 naar Wings & Wheels

Volgend bericht

Motorworld Classics, prima reden om naar Berlijn te gaan
Uitgelicht

Legendarische Lotus 72 en 63 naar Wings & Wheels

De organisatie van Classic Wings & Wheels is er weer in geslaagd twee zeer bijzondere F1 wagens naar vliegveld Gilze-Rijen...

2 August 2017

Webdevelopment