Laatste nieuws

Wil je de historische Rally Amsterdam – Parijs zien?

Alle nieuwsberichten / 16 april 2018

Wil je de historische Rally Amsterdam – Parijs zien? Dan is Nijmegen een goede – en historisch belangrijke plek. Tachtig deelnemende oldtimers (1899 – 1945) die de historische Rally Parijs – Amsterdam rijden houden op 28 april lunchstop op het terrein van ‘De Vereeniging’ en zijn daar tussen 12.30 (aankomst eerste oldtimer) en 15.00 (vertrek laatste) te bewonderen.

Autostad Nijmegen (zoals Nijmegen in de beginjaren van de Automobiliteit bekend stond) heeft zich hier succesvol voor ingezet omdat zowel de historische Rally 1898 als het ontstaan van de KNAC alles met Nijmegen en de Nijmeegse auto-importeur Michael Aertnijs heeft te maken. De oprichting van de Nederlandse Automobiel Club (sinds 1913 koninklijk) was het initiatief van Michael Aertnijs. De basis hiertoe is gelegd in Hotel Keizer Karel te Nijmegen in april 1898.

Toen de Automobile Club de France in 1898 voor het eerst een intercontinentale race wilde organiseren van Parijs naar Wenen en terug was het Michael Aertnijs die succesvol heeft gepleit om voor Amsterdam te kiezen omdat in ons vlakke land de prestaties van de automobielen beter tot hun recht zouden komen (waarbij Nijmegen als rustplaats werd gekozen). De foto laat de oversteek over de Waal zien, met de pont, en de aankomst in Lent. Michael Aertnijs is de man die de automobiel in Nederland heeft geïntroduceerd. Hij was in 1897 de allereerste auto-importeur van Nederland, vanaf 1898 de allereerste garagehouder en was gedurende enkele jaren absoluut de marktleider binnen Nederland.

In 1898 was Sociëteit de Vereeniging tevens de locatie waar rust werd gehouden en waar ’s-avonds het diner en galafeest plaatsvonden. De burgemeester Hubert Bruls zal hierbij stilstaan bij de historische band en oorsprong in Nijmegen. De route die door de rally wordt afgelegd voert via de Groesbeekseweg, Sint Annastraat, Keizer Karelplein, ventweg Oranjesingel, Parkeerterrein “De Vereeniging” en wordt dan weer vervolgd via Oranjesingel, Sint Canisiussingel, Keizer Trajanusplein, Waalbrug en Griftdijk Noord.

Op het terrein van ‘De Vereeniging’ zullen tevens te bezichtigen zijn een Benz uit 1885 alsmede de fiets waarvan deze is afgeleid, enkele fraaie oldtimers (ca 20) ook uit de begintijd van de automobiliteit (allen vooroorlogs).


Print Friendly, PDF & Email
redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Collectie Fords van Den Hartogh te koop
Uitgelicht

Collectie Fords van Den Hartogh te koop

De complete collectie van het Den Hartogh Ford Musuem in Hillegom wordt verkocht. Bonhams gaat de collectie veilen, op zaterdag...

12 April 2018

Webdevelopment