Laatste nieuws

Antwerp Concours d’Elegance

Reportages / 14 september 2019

De vijftiende editie van dit concours stond in het teken van ‘Jaguar Speed & Elegance’ en ‘70 Years Jabbeke Landspeed Records’. Daarbij was er ook aandacht voor 120 jaar Fiat en Opel, 50 jaar VW Porsche 914 en 110 jaar Bugatti.

De organisator, Nicolas van Frausum, geeft de categorieën aansprekende namen waarin meteen duidelijk wordt waar het over gaat. ‘Vive la Marque’ kan niet anders zijn als iets met Bugatti, ‘Tribute to Adam’ zijn Opels, ‘The Summer of ‘69’ herinnert aan de VW Porsche 914 en ‘Emporio Agnelli’ moet iets met Fiat te maken hebben. Reden genoeg voor een bezoek aan Antwerpen.

Als we de kasteeltuin van het charmante kasteel Belvedere inwandelen worden we geconfronteerd met een exclusieve rij Jaguars. Een nagenoeg originele SS100, een C-type, een shortnose D-type, een Mk V DHC, een paar mooie Mk2’s en enkele E-types. Uit recentere tijden stonden er een XJ220 en een Project7. Een leuk verhaal werd verteld door de eigenaar van een 1963 E-type, met origineel nog geen 2000 mijl op de klok. Hij had bij andere concoursen een keer te horen gekregen dat sommige dingen niet zo mooi gerestaureerd waren. Pijnlijk voor zo’n jurylid als even later blijkt dat je een ongerestaureerd exemplaar in fabrieksnieuwe staat hebt beoordeeld. We ontdekken een D-type met een carrosserie van Michelotti en een XK 140 met een koetswerk van Ghia, getekend door Giovanni Savonnuzzi.

Fiat 508S Ballila ‘Coppa d’Oro uit 1934

In de achtertuin van het kasteel vinden we een aantal fraaie Fiats, waaronder ook een paar vooroorlogse modellen. We waren zeer gecharmeerd van een 508S Ballila en een heel fraaie 1100 Zagato. Van latere datum stond er een meesterwerkje van Pininfarina: een 1200 TV Spider. De reeks werd gecompleteerd door een 2400 Dino coupe van Bertone.

Bij de, ook jarige Opels trok een Italiaans gestileerde cabrio onze aandacht. Het bleek een 1964 Opel Kadett A met een door Pietro Frua ontworpen koetswerk te zijn. De auto heeft tweemaal op de Salon van Geneve gestaan en Opel heeft de gedachte gehad om hem op de markt te brengen als concurrent van de Karmann Ghia. Een Opel Kaptein en een Record vierden samen met een limousine van Bitter de verjaardag van Opel.

Bij ‘Vive la Marque’ hadden de moderne auto’s het af laten weten. Geen EB110 en geen Veyron. Wel een zeer fraaie Bugatti T35A en een mooie T46 met een koetswerk van van Vooren.

In de categorie ‘Woody’s & Wagons’ stonden een zestal Amerikaanse Stationcars opgesteld uit de veertig en vijftiger jaren.

‘Best of Show’

Het gaat natuurlijk om prijzen. Er waren twintig prijzen te winnen met twee ‘Best of Show’-awards. Een voor de thematentoonstelling en een als overall winnaar. Bij de Jaguars ging de titel naar de fraaie SS100. En de overall-prijs ging na lang beraad naar de Opel Kadett Italsuisse Frua Spider van de heer en mevrouw Dierkes. Ze reden met de auto gewoon over de weg naar Duitsland geen gedoe met trailers. Auto’s zijn om mee te rijden volgens de eigenaar. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

1952 HRG 1500 Emperor, prijs: ‘Best History’

Tekst en beelden Tiny Verhoeven (waarvoor dank!)

Fiat 1100 met een koetswerk van Zagato


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Er moest en zou een Mini komen!

Volgend bericht

Net niet in schoonheid gestorven

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Er moest en zou een Mini komen!

Hij stond gewoon zichzelf te zijn, een Mini Cooper met dikke verstralers op de oldtimerparking van het Concours d’Elegance...

13 September 2019