Laatste nieuws

Zestig jaar Renault 4

Reportages / 29 november 2021

Renault viert dit jaar de zestigste verjaardag van de Quatrelle, oftewel de Renault R4. Nu het jaar bijna ten einde loopt presenteerde het merk nog een keer aan de pers een serie iconische ‘viertjes’ en een mooie overzichtstentoonstelling. Met onderstaande video en foto’s vieren we het jubileum nog even mee. 

“Geef me volume”: met deze woorden briefte Pierre Dreyfus, directeur van Renault tussen 1955 en 1975, zijn teams over het ontwerp van de Renault 4. Het werd een atypische auto die zijn stempel drukte op de autogeschiedenis dankzij een bijzondere eigenschap die vandaag banaal lijkt, maar in die tijd een kleine revolutie vormde: de achterklep. In combinatie met de vlakke kofferbakvloer creëerde deze vijfde deur een auto die het midden hield tussen een sedan en een station, en die zelfs als bedrijfsvoertuig kon worden ingezet. In de tijd van de 4L maakte deze nieuwe deur het mogelijk om een baal stro te vervoeren. In 1961 onthulde Renault zijn R4. Door de verstedelijking was er behoefte aan een auto die zich zowel op de velden als in de stad op zijn gemak voelde. In die context bood de Renault 4, al snel omgedoopt tot ‘4L’, een oplossing voor zowel de stad als het platteland. Met ruim acht miljoen verkochte exemplaren in meer dan honderd landen gedurende meer dan 30 jaar lijdt het geen twijfel dat de Renault 4 een succes geworden is.

De onderstaande foto’s geven een goed beeld van de uitvoeringen en versies die in 60 jaar Renault 4 geleverd zijn.

Renault 4L La Parisienne

Renault 4 FASA

Renault 4GTL

Renault 4L Export

Renault 4L F4

Onlangs publiceerden wij een ‘Man & Machine’ over de twee Renault’s R4 van Nadine Segeren en haar stiefvader: 2 x 4 = veel plezier!


Tags: , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Kaders: De klassieker op eFuel / Elektrische energie vervoerbaar

Volgend bericht

Lancia Flaminia PininFarina Coupé

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Kaders: De klassieker op eFuel / Elektrische energie vervoerbaar

(Kaders bij 'De Toekomst van benzine - en onze klassiekers') 1. De klassieker als eerste klant voor eFuel In november...

28 November 2021