Laatste nieuws

70 JAAR DESIGN IN CREWE

Nieuwsberichten / 29 september 2021

Bentley Motors viert de zeventigste verjaardag van zijn eigen designafdeling in Crewe (VK). De eerste Bentley die daar onder verantwoordelijkheid van John Blatchley is ontworpen, was de R-Type Continental uit 1951. De ontwerpafdeling is de afgelopen twintig jaar tien keer zo groot geworden en volgens het merk geëvolueerd tot een state-of-the-art designstudio.

Andreas Mindt is de huidige Director of Design van Bentley. “Het is een eer om te mogen werken aan de evolutie van Bentley’s design-DNA, vooral na zeven decennia waarin prachtige auto’s in onze studio in Crewe zijn gecreëerd. Hier zijn iconische Bentleys gemaakt die onze stijlkenmerken tot op de dag van vandaag beïnvloeden. Ons designteam is nu bezig met hun volgende kans: het creëren van Bentley’s eerste 100% elektrische auto, die de klassieke vormen en details moet vertalen naar een toekomstbestendig ontwerp.”

Bij de oprichting van de designafdeling in 1951 was de belangrijkste taak het delen van ideeën, ontwerpvoorstellen en de visie met andere afdelingen van het bedrijf. Dat gebeurde met ontwerpschetsen die als aquarel kunstwerken met de hand waren geschilderd – prachtig gemaakt, maar zonder de mogelijkheid om op een ‘undo’-knop te klikken als er een fout werd geconstateerd. De aquarellen werden vervolgens gereproduceerd in technische tekeningen op schaal of op ware grootte om de vorm van de nieuwe auto aan de modelmakers uit te leggen.

Het nieuwste ontwerptijdperk is nu sterk afhankelijk van computers, waarbij designs kunnen worden weergegeven in virtual reality. Designers kunnen hun ontwerpen schetsen in een virtuele wereld die ongeacht waar zij zich bevinden op schermen of via augmented reality is te ervaren. Tegenwoordig maakt scanapparatuur een snellere beoordeling van driedimensionale modellen mogelijk, met een nauwkeurigheid tot op honderdsten van een millimeter. Vervolgens kunnen de meetgegevens rechtstreeks in de ontwerpstudio worden geüpload voor onmiddellijke virtuele referentie.

Pyms Lane is sinds de bouw van de fabriek in 1938 altijd het middelpunt van het hoofdkantoor van Bentley in Crewe gebleven. Dat blijft voor de designafdeling ook in de toekomst zo. De komende maanden verhuist de afdeling naar de nieuwe Design Studio op de Bentley Campus. Naast het ontwerpen van auto’s houdt de studio zich ook bezig met meubelontwerp en het ontwerpen van complete woningen, met vanzelfsprekend: een inpandige garage en gepatenteerde autolift.


Tags: , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Honda NSX: dicht bij Senna

Volgend bericht

Spectre: een elektrische Rolls-Royce

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Honda NSX: dicht bij Senna

Bij Premium Classics in Vught vonden wij deze NSX uit 1992, de sportwagen van Honda die de autowereld op zijn kop zette.  Toen...

27 September 2021