Laatste nieuws

Hommage aan de GT40

Nieuwsberichten / 2 oktober 2019

Het circuit van Spa-Francorchamps was afgelopen weekend het decor voor een hommage aan de vierde opeenvolgende overwinning van de Ford GT40 in de 24 Uur van Le Mans 1969. Jacky Ickx, die in 1969 samen met Jackie Oliver coureur e zegevierende Ford reed, vlagde aan de finish de drie generaties Ford GT40 en GT in ‘Nummer 6’ Gulf kleuren af.

Net als bij de start van Le Mans in 1969 vertrokken de drie ‘winnende’ auto’s als laatste – in dit geval achter een grote verzameling van 69 andere Fords GT40/GT ’s – om als eerste te eindigen. De GT40 die als eerste over de streep kwam, werd bestuurd door Vanina Ickx.

De Ford GT40 Le Mans ’69 Revival had plaats tijdens de Spa Six Hours. De overwinning van de Ford GT40 in de 24 uur van Le Mans in 1969 werd op een bijzondere manier behaald: uit onvrede met de gevaarlijke startprocedure van de race, wandelde Jacky Ickx als enige in het startveld rustig naar zijn auto, terwijl de andere coureurs over de startgrid naar hun auto sprintten, zonder de tijd te nemen hun veiligheidsharnas goed aan te doen.

Ondanks deze protestactie van Jacky Ickx, wist hij na 24 uur als eerste over de streep te komen. Dankzij de protestactie van Jacky Ickx werd de ‘Le Mans Start’ het daaropvolgende jaar niet meer toegepast. Dit betekende een grote stap vooruit voor de veiligheid van de coureurs.

FOTO’s Ford


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Ben Pon overleden

Volgend bericht

Saab 900 Cabriolet Next Generation

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Ben Pon overleden

Ben Pon is op 30 september op 82-jarige leeftijd overleden. Ben Pon - ook wel Mr. Porsche genoemd - werd in 1936 geboren...

30 September 2019