Laatste nieuws

Expositie 100 jaar MASERATI

Kaart wordt geladen...

Datum en tijdstip
19-06-2014 tot 31-12-2014
Hele dag

Locatie
Modena (Italië)

Categorieën Geen Categorieën


Met veel trompetgeschal is in Modena door Maserati de aftrap gegeven voor een fraaie overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het merk.

Het was tijdens de officiële openingsdag een drukte van belang op de zonovergoten binnenplaats van het Museo Casa Enzo Ferrari in Modena. Ook letterlijk, want er liepen heel wat coryfeeën en hoge heren van Ferrari en Maserati rond. Twee zonen van Ettore en Ernesto Maserati, twee van de oorspronkelijke grondleggers van het merk, gaven eveneens acte de présence.

De aftrap voor de tentoonstelling ‘Maserati 100, a Century of Pure Italian Luxury Sports Cars’ werd gegeven door Maserati-CEO Harald Wester die – net als alle volgende sprekers – in keurig Italiaans een gloedvol betoog hield over Maserati en vooral stil stond bij de enorme groei die het merk momenteel doormaakt. Zoals bekend streeft de fabrikant naar fors hogere productieaantallen, iets wat vooral met de nieuwe Ghibli en Quattroporte gestalte moet krijgen. Het eeuwfeest had volgens Wester niet op een beter moment in de geschiedenis van Maserati kunnen komen.

Een andere gewichtige spreker was Luca di Montezemolo, president van Ferrari, onder wiens hoede Maserati tegenwoordig ressorteert. Uiteraard had ook hij mooie woorden voor de jarige in petto. Er is veel veranderd in de voorbije jaren, van de aloude rivaliteit tussen Ferrari en Maserati lijkt geen sprake meer. Een heel verschil met de tijd toen Enzo nog heer en meester was in Maranello. Sommige Maseratisti kunnen zich nog goed herinneren hoe de Commendatore – het protocol ten spijt – weigerde om naar de Maserati Quattroporte van de Italiaanse president Pertini toe te lopen toen het staatshoofd voor een officieel bezoek in die auto kwam voorrijden bij de Ferrari-fabriek.

Moss + Montezemolo

Foto’s: Maserati S.p.A.

Luca di Montezemolo heet Stirling Moss welkom bij de openingsceremonie.

Eregast bij de opening was niemand minder dan Sir Stirling Moss, vergezeld van zijn vrouw Susie. Hoewel Moss vooral geassocieerd wordt met Mercedes, boekte de Brit in de jaren vijftig vele successen met Maserati, eerst als privérijder maar later ook als fabrieksrijder. In het interview dat hij na het buffet aan de verzamelde pers gaf, vertelde hij hoe zijn carrière in een stroomversnelling was geraakt nadat zijn vader een Maserati 250F voor hem had gekocht. De 84-jarige racelegende prees de ongeëvenaarde handling van de wagen in het bijzonder. Overigens was ook Maria Teresa de Filippis present bij de officiële opening, zij reed destijds – als enige vrouw – eveneens diverse Grote Prijzen met een 250F.

De tentoonstelling omvat een twintigtal fameuze Maserati’s, met het accent op de racers. Enkele daarvan zullen overigens niet permanent te zien zijn, aangezien ze kortstondig hun opwachting zullen maken bij andere evenementen waar dit jaar het eeuwfeest van Maserati wordt gevierd; ze zullen dan worden afgelost door andere aansprekende Masers.

De auto’s zijn bij elkaar gezocht door curator Adolfo Orsi jr., kleinzoon van Adolfo Orsi sr. die van 1937 tot 1968 eigenaar was van het merk met de drietand. Misschien ligt hierin een verklaring voor het feit dat er opvallend weinig modellen uit de laatste vijftig jaar te zien zijn. Maserati’s allereerste racer, de Tipo 26B, staat direct bij de ingang te pronken, gevolgd door exemplaren van de Tipo 6CM, 8CM en 4CLT. Verder natuurlijk de legendarische 250F, de speciale 420M ‘Eldorado’ waarmee Moss in 1958 aan de 500 Miglia op Monza deelnam, de haast onverslaanbare maar nukkige 450S en de intrigerende Tipo 60 ‘Birdcage’ met zijn complexe buizenframe.

Uiteraard ontbreekt ook de allereerste straatauto, de A6 1500 Pinin Farina van 1947, niet en datzelfde geldt voor het eerste in grote aantallen gebouwde productiemodel van Maserati, de 3500GT van Touring. Even verderop staat nog een beroemde granturismo van deze carrosseriebouwer, de 5000GT die speciaal voor de sjah van Perzië werd gebouwd. Uniek is ook de Boomerang uit 1971, een stylingstudie van Giugiaro op basis van een Bora. Deze futuristisch ogende conceptcar ging nooit in productie, maar leeft voort in het collectieve geheugen van autoliefhebbers van middelbare leeftijd omdat er tal van schaalmodellen van verschenen. Heel bijzonder om die auto, afkomstig uit een privécollectie, eens in het echt te aanschouwen. Naast auto’s zijn er ook tientallen brochures, tekeningen en andere automobilia te zien, uitgestald in meterslange vitrines. De tentoonstelling wordt nog verlevendigd met een levensgrote videopresentatie op de wanden van het museum, met fraaie filmbeelden uit het roemrijke verleden van de jarige autofabrikant.

De expositie in het Museo Casa Enzo Ferrari (MEF) in Modena is nog tot eind dit jaar te bezichtigen. Voor meer info: www.museocasaenzoferrari.it.

Tekst: Wil van Lierop

Print Friendly, PDF & EmailWebdevelopment Passionate Bastards