Laatste nieuws

Alfa Romeo Tonale: het orderboek is open

Nieuwsberichten / 22 maart 2022
Alfa Romeo heeft de orderboeken geopend voor de Tonale, de SUV die voor het C-segment bestemd is en een nieuw tijdperk inluidt: het is namelijk de eerste geëlektrificeerde auto van het merk. Hopelijk gaat hij Alfa Romeo meer succes brengen dan de nieuwe Giulia, waarvan de positie op de markt lijdt onder het ontbreken van hybride-versies.

Die hybride-versies zijn er bij de Tonale wel – alleen maar zelfs, wat ons land betreft. Hij is leverbaar met hybrideaandrijving waarin de hoofdrol is weggelegd voor een viercilinder 1,5-liter benzinemotor, die de voorwielen aandrijft in samenwerking met een 48Volt elektromotor die een koppel van 55 Nm kan ontwikkelen. Deze versie is beschikbaar met naar keuze 130 of 160 pk.

De topper is echter de vierwielaangedreven plug-in hybrid die ook een elektromotor in de achteras heeft en een totaal systeemvermogen van 275 pk levert. De totale actieradius zou daarmee 600 kilometer bedragen, waar 60 vol-elektrisch.

De 130 pk Launch Edition, met zijn speciale lakkleur (foto’s) en rijke uitrusting gaat om en nabij de 45.000 euro kosten, plus nog 1080 euro afleveringskosten. De basisprijs van de Tonale zal om en nabij de 40 mille gaan bedragen. De auto zal in juni bij de dealers in de showrooms staan, maar voor de launch edition worden nu al orders geaccepteerd.

De eerste kennismaking, een statische introductie in Rotterdam, heeft een positieve indruk achtergelaten. De Tonale is een typische Alfa Romeo, met de bekende ‘neus met snorharen’ en tweemaal drie koplampen – en ook achterlichten – die je indringend aankijken en de auto in het donker zeer herkenbaar maken. De auto s zeker een aangenamere verschijning dan de gemiddelde SUV in het drukbezette C-segment. Qua interieurruimte lijkt hij nauwelijks onder te doen voor de Stelvio. Aardig detail is dat voor de instrumenten in het dashboard hetzelfde letter- en cijfertype is gebruikt van de Giulia uit de jaren ’60.

De Tonale is net zoals de Stelvio genoemd naar een Italiaanse bergpas – een lagere overigens. Dat leidt tot de verwachting dat de compactere, vol-elektrische Alfa Romeo die onder de Tonale geïntroduceerd zal worden in 2023 ook naar een pas genoemd zal worden – mogelijk Brennero. De Tonale is gebaseerd op het platform van de Jeep Compass, echter sterk gemodificeerd, want Alfa Romeo wil een ‘premium rijbeleving’ leveren.

De Tonale is er in vier uitvoeringen, de ‘instapper’ is de Super, daarna volgen de sportievere Sprint en TI met zijn rijker uitgerust interieur en de Veloce, die zowel van de extra’s van de Sprint als die van de TI voorzien zal zijn.

 


Tags: ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Een zwak voor Alfa's

Volgend bericht

Baas in de bergen

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een zwak voor Alfa's

Dat vreemde gebreken en een onvoorwaardelijke liefde een leven lang kunnen samengaan bewijst Bart van den Acker met zijn...

18 March 2022