Laatste nieuws

Aston Martin bouwt nieuwe DB4 GT’s

Nieuwe auto's / Nieuwsberichten / 1 februari 2017

In de historische fabriek in Newport Pagnell bouwt Aston Martin 25 ‘continuation’ DB4 GT’s. In mei moet de eerste klaar zijn.

Aston Martin heeft aangekondigd 25 nieuwe ‘continuation’ DB4 GT’s te zullen bouwen in de historische fabriek in Newport Pagnell, waar tien jaar geleden voor het laatst nieuwe auto’s geproduceerd werden. De nieuwe DB4 GT’s zullen pure racewagens zijn. Er zal een prijskaart van GBP 1,4 miljoen aan hangen, inclusief twee jaar ondersteuning in de vorm van een pakket circuitevenementen, en indien gewenst een circuittraining door Aston Martin’s fabrieksrijders, onder wie meervoudig Le Mans (klasse)winnaar en historische coureur Darren Turner. Tot de circuits waarop gereden gaat worden, behoort Abu Dhabi’s spectaculaire Yas Marina.

De auto’s zullen geassembleerd worden in een met glazen wanden omringd gedeelte van het recent gerenoveerde servicecentrum van Aston Martin Works, aan de Tickford Street in Newport Pagnell. Dat is waar auto’s gebouwd weren van de vroege jaren ’60 tot in 2007, toen de laatste Vanquish van de productielijn liep. Op het terrein staan nog steeds veel gebouwen van toen, plus het servicecentrum, een flagship showroom, restauratiewerkplaatsen, een onderdelencentrum en – in het historische Olympia gebouw, de nieuwe Heritage showroom.

Aston Martin heeft origineel 75 DB4 GT’s gebouwd, waarvan acht Lightweight’s. De nieuwe GT’s zullen qua specificatie gebaseerd zijn op de Lightweight’s, die een lichter chassis hadden, met aluminium delen waar de stijfheid dat toeliet, en met dunner aluminium plaatwerk.

Aston Martin heeft de intentie de nieuwe GT’s historisch zo correct mogelijk te maken, maar ze zullen wel naar de modernste productiestandaard worden gebouwd en met veiligheidsvoorzieningen die op een hoger niveau liggen dan vroeger. Ze zullen een demontabele, geschroefde FIA rolkooi hebben, opgewaardeerde remmen en wielophangingen, en de motor zal meer vermogen hebben dan de 340 pk die indertijd voor de originele GT’s werd geclaimd.

Het project wordt geleid door Paul Spires, de directeur van Aston Martin Works. Hij is al sinds 2014 met dit idee bezig en heeft verleden jaar mei groen licht gekregen. “We hebben gewacht met het begin want we wilden er eerst absoluut zeker van zijn dat we de best mogelijk specificatie ter pakken hadden voor de nieuwe GT’s”, aldus Paul. “We hebben hier in tien jaar geen auto’s meer gebouwd en nu we daar opnieuw mee beginnen, moet het iets zijn waarop alle 100 werknemers hier heel trots zal zijn.”

Hij vervolgt: “Het gaat een echte Lightweight worden, die bovendien heel goed te rijden zal zijn – je zult geen Darren Turner hoeven te zijn om er het maximum uit te halen. We zullen elke auto zo goed mogelijk op de wensen van de koper afstemmen. Zie de nieuwe DB4 GT als het Heritage equivalent van de Aston Martin Vulcan”.

De bouw van ‘Production Prototype 1’ (PP1) is in de eerste week van december begonnen en naar verwachting zal de auto in mei klaar zijn. Dit wordt de ontwikkelingsauto, die ondermeer gebruikt zal worden voor de afstemmingen en de verfijning van het productieproces, en die niet verkocht zal worden. De productie van de 25 klantenauto’s zal in de zomer beginnen, twee stuks per maand. De chassisnummers volgen het nummer van de laatste originele DB4 GT (0202R) op.

Tekst David Lillywhite

 


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Roadtrip Californië met Jeep Wrangler

Volgend bericht

Louis Schlaghecke, de restauratiedokter
Meer historie

Roadtrip Californië met Jeep Wrangler

Van Los Angeles naar The Painted Ladies, niet met bloemen in het haar, maar wel met een van Amerika’s bekendste exportproducten:...

27 January 2017