Laatste nieuws

Audi RS3: fijne en verdraaid rappe allrounder

Rij-impressies / 20 mei 2022

We moesten met Petrol & Wine een lezersreis door de Ardennen en Eifel verkennen en daarvoor kwam de RS3 uitstekend van pas, niet alleen om maximaal gebruik te maken van onbegrensde Autobahnen, maar ook omdat het weer slecht was, met zelfs kans op sneeuw – waarop we meerdere malen zijn getrakteerd. De topsnelheid is een begrensde 250 km/h, maar als je de juiste opties hebt aangevinkt, mag je doorhalen naar 280, wat fenomenaal snel is voor een, uh, gezinsauto als deze.

De kracht van deze derde generatie van de RS3 is eerst en vooral die geweldige vijfcilinder. Een meer exotischer motor vind je nergens in dit segment. Hij produceert een megamooie roffel, vooral in de stand Sport of Dynamic. Het uitlaatsysteem is daarvoor vernieuwd, waarbij een expressievere soundtrack de hoogste prioriteit heeft mogen hebben. De werklust van de 2,5-liter vijfpitter is balsem voor de ziel, hij is zo gretig en sterk, geweldig. Hij heeft negen keer de Engine of the Year Award gewonnen, dat is nota bene meer dan Lewis Hamilton aan wereldtitels heeft verschalkt. Hij levert maar liefst 400 pk tussen de 6500 en 7000 toeren en is goed voor een – nu nog hoger – koppel van 500 Nm, dat fijn breed is uitgesmeerd over zijn toerenbereik. Geen wonder dat de firma Donkervoort gretig gebruik van deze uitgesproken sportmotor maakt.

‘Hij heeft negen keer de Engine of the Year Award gewonnen, dat is meer dan Hamilton aan wereldtitels heeft verschalkt’

Audi Sport heeft extra zijn best gedaan op deze RS3, vooral wat het weggedrag en de weglegging betreft. Zo heeft hij nu een achter-differentieel dat van torque-vectoring is voorzien: elektronisch koppelingen zorgen ervoor dat een wiel indien nodig met meer koppel gevoed wordt dan het andere, waardoor je een licht meestuureffect krijgt. Dat heeft als plezierig effect dat de RS3 extra gretig en zeker instuurt.

Zijn buik bevindt zich een volle centimeter dichter bij het asfalt dan die van de S3 en hij staat op nog bredere 19-inch wielen. Hij draagt rubber (winterbanden van Michelin in dit geval) van fors kaliber: maatje 265/30/19 rondom. De spoorbreedte vóór is 3,3 centimeter groter gemaakt en de wielen hebben meer negatieve vlucht gekregen, allemaal om nog sneller de hoek te om te kunnen.

De RS3 heeft uiteraard een transmissie met dubbele koppelingen en zeven versnellingen, waarvoor de verhoudingen opnieuw zijn bepaald om hem sneller te later accelereren en op hogere snelheid met een lager toerental te laten kruisen. De RS3 is nu – voor het eerst – in staat van 0 naar 100 km/h te sprinten in minder dan vier seconden, nu zou 3,8 moeten lukken al alles perfect gaat. Je merkt aan de rappe opeenvolging van de schakelmomenten meteen dat de I en II expres kort zijn gehouden om als een duivel uit een doosje weg te sprinten. Overigens is ook de acceleratie van 100 naar 200 km/h fenomenaal – in 10 seconden is dat voor de bakker.

Zowel qua exterieur als interieur is het gehalte sportiviteit en strijdlust een stuk toegenomen. Je zit in de RS3 op uitstekende stoelen en je hebt een fijn dik stuurwiel in je handen. Ik was niet weg van het kennelijk door Lamborghini geïnspireerde instrumentenpaneel vanwege die rare toerenteller: hij heeft een streepjes-schaalverdeling die naar beneden toe oploopt in plaats van omhoog. Wat hij vooral doet, is je eraan herinneren hoe handig en overzichtelijk klassieke, ronde klokken met cijfers zijn.

De schakelaar waarmee je de transmissie bedient, bevindt zich op de middenconsole, wat handig is, een stuk beter dan zo’n armpje aan de stuurkolom. Je gebruikt die schakelaar vaker dan je verwacht om van D naar S te schakelen zodra je op een uitnodigend stuk asfalt komt, want in D remt de RS3 niet erg krachtig op de motor. In S doet hij dat echter fantastisch goed – hij schakelt zo tijdig en trefzeker terug dat je op bochtig traject geregeld niet hoeft af te remmen om een curve te ronden. Even liften – wat je toch al doet voor een bocht – is een voldoende signaal voor de bak om gezwind terug te schakelen. Top is vervolgens ook de niet-aflatende paraatheid van de vijfcilinder, turbo lag is er nauwelijks, zodra je het gas beroert, is er meteen een forse por in je rug als de het toerental maar boven de 2000 houdt. Tussen 2250 en 5600 toeren is de volle 500 Nm trekkracht beschikbaar, waardoor je met de RS3 gemakkelijk een ontaard rap tempo ontwikkelt op wegen die zich kronkelend als een aal door het landschap bewegen. Daar is de RS3 eigenlijk op zijn best, mede door de uitstekende tractie. Als je een hoek uit accelereert lijken zijn banden zich in het asfalt vast te klauwen en als je daarbij nog verder instuurt, blijkt hij perfect te gehoorzamen, het voelt dan alsof de achteras meestuurt om de neus een zetje naar binnen te geven. Dat is dus was torque vectoring voor je kan doen. Ook het inkomen van bochten gaat hem gemakkelijk af, je kunt hem er hard in laten vallen. Natuurlijk gaat hij uiteindelijk ondersturen, maar dat blijft aanzienlijk langer uit dan je verwacht.

Dat betekent niet dat je de RS3 moet zien als een gracieuze rijmachine die lichtvoetig als een Lotus van apex naar apex danst, hij is meer het type dat een gevecht aangaat met het asfaltlint voor zijn neus, dat met koppel en tractie als voornaamste wapens de weg tot onderdanigheid dwingt. Complimenten voor de remmen, niet alleen voor de vastberadenheid waarmee ze de schijven telkens weer in de houdgreep nemen, maar ook vanwege de vertraging en de stabiliteit tijdens heel hard remmen, als op rails, wat veel vertrouwen geeft.

‘De RS3 is meer het type dat met koppel en tractie als voornaamste wapens de weg tot onderdanigheid dwingt’

Dissonanten? Ja, door de breedheid van de A-stijlen kun je aansnijpunten niet goed zien, vooral bij bochten naar links – en het helpt zeker niet dat de ruitenwisser aan die kant een iets te brede strook glas onberoerd laat. Ook zijn de stuurcorrecties van de functie lane departure warning vrij fors als je van rijbaan wisselt. Als je dat gradueel doet, herkent het systeem je intentie en past zijn ingreep aan, maar als je onder een iets grotere hoek over een streep rijdt, grijpt hij veel te fors in. Bij een heel snel genomen bocht op een – lege – Autobahn was de correctie zo abrupt en sterk dat de RS3 eerder werd gedestabiliseerd dan gecorrigeerd. Zorg dus dat je niet vergeet het systeem uit te schakelen als je gaat ‘sporten’, want anders kan je onaangenaam verrast worden.

Ten opzichte van zijn voorgangers is deze generatie van de RS3 zeker een stap vooruit, hij betrekt je meer bij al datgene dat zich in en onder hem afspeelt. Hij gedraagt zich rustiger in lange bochten, de besturing is preciezer en gevoelvoller en hij is vooral heel erg snel. De acties van zijn vierwielaandrijving en torque vectoring doen niet gekunsteld aan, Audi Sport heeft het rijgevoel mooi naturel weten te houden.

Karakter heeft de RS3 vooral door die fantastische motor, hij is de dominante factor in de beleving. Diegenen die hun dagelijkse kilometers in deze Audi mogen afleggen, mogen zich gelukkig prijzen – het is een fijne en verdraaid rappe allrounder. Zijn voornaamste concurrent is de Mercedes-AMG A45 S 4Matic+, die ietsje sterker en zwaarder is, maar nagenoeg hetzelfde kost. De RS3 staat – als sedan – voor € 95.484,– in de prijslijst. Een fiks bedrag, dat overigens voor een veel te groot deel uit belastingen bestaat, en dat tot afwegen stemt. Als je niet per se een sedan wilt hebben, behoort een 300 pk sterke en nauwelijks meer kostende Porsche 718 Cayman T ook tot de alternatieven, en als je met iets lagere prestaties genoegen neemt, maar wel een vergelijkbare dosis rijplezier verlangt, is een Golf R voor ‘slechts’ € 66.390 ineens super-aantrekkelijk geprijsd.

AUDI RS3 Sedan

Motor vijfcilinder-in-lijn, inhoud 2480 cm3, vermogen 400 pk tussen 5600 – 7000 min-1, koppel 500 Nm tussen 2250 – 5600 min-1 Transmissie vierwielaandrijving met RS Torque Splitter op achteras, zeventraps transmissie met dubbele koppeling Wielophanging voor McPherson veerpoten, achter multilink met vier draagarmen Remmen geventileerde schijven rondom (diameters 375 en 310 mm), ABS, bekrachtigd Afmetingen LxBxH 4521 x 1851 x 1412 mm, wielbasis 2631 mm, tankinhoud 55 liter, bagageruimte 321 liter Gewicht 1575 kg Acceleratie 0 – 100 km/h 3,8 sec. Topsnelheid 250 km/h (280 km/h optioneel) Prijs vanaf € 95.484 (NL), € 65.070 (B)

 


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

De eerste Octane Scramble

Volgend bericht

Voorkeur voor buitenbeentjes

Bezoekers lazen ook


Meer historie

De eerste Octane Scramble

Zondag 15 mei 2022 was de eerste Octane Scramble een feit. Op een hele mooie locatie, rond het Eemklooster in Amersfoort,...

16 May 2022