Laatste nieuws

Auto met verlopen APK verzekeren – hoe zit dat?

Nieuwsberichten / 21 april 2022

Zes weken voor het zover is krijg je als autobezitter van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een reminder; tijd om weer een afspraak te maken voor een Algemene Periodieke Keuring (APK). Een belangrijke en tevens verplichte keuring die ervoor zorgt dat elke bestuurder in Nederland in een milieuvriendelijke en vooral veilige auto rijdt.

Verlopen APK en je autoverzekering
Tijdens het rijden van een niet gekeurde auto kan het zo zijn dat jouw auto niet werkt naar behoren. Ben jij degene die een ongeluk veroorzaakt? Dan wilt de verzekeraar in bijna alle gevallen uitsluiten of het ongeluk niet aan de auto lag.
Het is moeilijk om uit te sluiten dat de auto geen rol speelde in het veroorzaken van het ongeluk, zeker als de APK verlopen is. Het niet op tijd keuren van de auto kan ervoor zorgen dat je niet verzekerd bent bij het veroorzaken van een ongeval. Dit kan qua kosten erg oplopen, aangezien de kleinste deuk al honderden euro’s aan reparaties kan kosten.

Rijd vooral niet met een verlopen APK
Na het vervallen van de APK heb je nog twee maanden de tijd om een afspraak te maken en de auto te laten keuren. Na twee maanden riskeer je een boete van minimaal € 150 en mag je wettelijk geen deel meer nemen aan het verkeer. Let wel op; die twee maanden zijn enkel bedoeld om de auto te laten keuren. Je mag ondertussen niet in de auto rijden.
De regels zijn erg strikt. Enkel wanneer je aantoonbaar een afspraak hebt mag er naar de garage gereden worden. Zorg er dus voor dat je bewijs van afspraak bij je hebt en rij niet om op de dag van de keuring. Zo kan er geen twijfel bestaan over het doel van je rit.

Auto verzekeren, ook zonder APK
Een auto met een verlopen APK kan ervoor zorgen dat jij niet verzekerd bent bij het maken van een ongeluk. Maar hoe zit het met een auto verzekeren die (nog) niet APK gekeurd is. Het is verplicht een auto te verzekeren, ook in het geval van een stilstaande auto. Het proces ziet er ook hetzelfde uit bij het aanschaffen van een occasion zonder APK. Je kan er ook voor kiezen de auto te laten vervoeren naar een garage om de APK uit te laten voeren alvorens je de auto verzekert. Dan weet je in welke staat de auto is en riskeer je geen boete bij het rijden in de auto.

Tip: schors je auto
In sommige gevallen is er geen behoefte aan een APK. Je zit bijvoorbeeld voor langere periode in het buitenland en je rijd momenteel geen auto. Dan ziet het er naar uit dat je voorlopig nog niet je auto gaat laten keuren. Vermijd in dat geval een boete en laat je auto tijdelijk schorsen. Bij het schorsen van een auto is een APK tijdelijk niet meer verplicht. Ook betaal je geen autoverzekering of wegenbelasting meer.
In de periode van schorsing mag je de auto niet gebruiken om in te rijden en de auto mag ook niet langs een openbare weg geparkeerd staan. Ben je weer in het land en wil je weer gebruik maken van je auto? Vergeet niet minimaal een WA-verzekering af te sluiten en de APK in te plannen.


Tags: ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Als een kind in de RS-snoepwinkel

Volgend bericht

Retro Bird

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Als een kind in de RS-snoepwinkel

Het probleem van iedere verzamelaar – zeker weten dat je die ene auto er ook nog bij moet kopen – is Bjørn Scheltens...

15 April 2022