Laatste nieuws

Beetje eigenwijs met drie 5 GT Turbo’s

Man & Machine / 5 augustus 2019

Bas Pijl werd door zijn eerste auto ‘gegrepen’ en heeft nu inmiddels drie Renault 5 GT Turbo’s.

Bas vertelt: “Van jongs af aan ben ik autoliefhebber en in de tijd dat mijn vrienden liever een Golf GTI of een Peugeot 205 GTI aanschaften, kwam ik een beetje eigenwijs uit bij een Renault 5 GT Turbo. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor het kleine, Franse jaren-tachtig bommetje en na die eerste auto is die liefde zeker niet minder geworden.”

De Renault 5 GT Turbo volgde de succesvolle eerste serie Renault 5 op, waarvan de Alpine-, Alpine Turbo- en de uitgebouwde Turbo-versies de sportiviteit van Renault duidelijk hadden bevestigd. In 1985 werd de GT Turbo versie van de, door niemand minder dan Marcello Gandini ontworpen, ‘SuperCinq’ geïntroduceerd. Met een motorvermogen van 116pk en een topsnelheid van 201 km/uur en een acceleratie van nul naar honderd kilometer per uur in acht seconden paste de Renault goed in het ‘hot-hatch’-tijdperk. Renault heeft uiteindelijk de Super5 tot 1996 verkocht waarna de inmiddels geïntroduceerde Clio, ook met sportieve varianten, het stokje had overgenomen.

“Ik heb er verschillende gehad en er komen en gaan nog steeds regelmatig 5-jes GT Turbo. De spoeling is in Nederland en eigenlijk in heel Europa vrij dun aan het worden. Hierdoor wordt de auto dus meer en meer een zeldzaamheid op de openbare weg, wat het voor mij alleen maar leuker maakt om mijn auto’s in goede conditie te houden.”

“Mijn eerste Renault 5 GT Turbo heb ik overigens nooit weggedaan en die is tot op de dag van vandaag, 22 jaar later, nog steeds mijn meest gekoesterde exemplaar in prachtig donkerblauw. Maar twee jaar geleden zocht ik een ‘5-je’ waar ik wat minder voorzichtig mee om zou kunnen gaan en onder meer ook geschikt om mee het circuit op te gaan. Zodat ik dan niet met fluwelen handschoentjes aan achter het stuur hoef te zitten. In Nederland bleek dit een redelijk lastige zoekopdracht en dus ben ik in het buitenland op zoek gegaan. De auto’s die ik vond waren of te mooi, of al totaal verroest. Dat laatste kwam meer voor dan het eerste.

Uiteindelijk kwam ik een exemplaar op het spoor bij een handelaar in België. Hij had de 5 geïmporteerd vanuit Griekenland! Compleet met rolkooi, kuipstoelen en racegordels. Maar hij vroeg de hoofdprijs en we leken er niet uit te komen, totdat ik na lang aanhouden het bericht kreeg dat ik rood/witte Renault 5 mocht ophalen voor de eerder door mij geboden prijs!”

“Via social media ben ik op zoek gegaan naar liefhebbers van de Renault 5 in Griekenland en via een sticker die nog op de auto zat kon ik al snel diverse linkjes leggen. Uiteindelijk is het gelukt om de oud-eigenaar op het spoor te komen en het bleek dat hij met, inmiddels, mijn auto semiprofessioneel rally’s had gereden! Daarna heb ik van hem leuk fotomateriaal ontvangen en nu wordt de historie van de auto langzaamaan compleet”.

Deze Renault 5 GT Turbo van Bas, is in 1987 gebouwd en werd in de Griekse provincie Attica, in de buurt van Athene op kenteken gezet: 10H-3316. In Griekenland werd de Renault 5 gebruikt voor semiprofessionele rally’s, heuvelklim- en slalomwedstrijden. Daarna heeft de Belgische eigenaar de auto nooit op kenteken gezet, maar wel getoond tijdens de Petrolhead Days 2017 op het circuit in Zolder. “Ik heb er in Nederland tot nu toe één keer recreatief mee gereden op het TT-circuit in Assen. Het plan is natuurlijk om er veel meer mee te gaan rijden en racen.”

Naast de bovenstaande ‘Griekse’ auto heeft Bas nog een tweetal donkerblauwe Renault 5 GT Turbo’s. Zijn allereerste 5 GT Turbo (LR-XP-70) en dezelfde donkerblauwe GT Turbo met kenteken YD-33-DB. “Ik hoop minimaal 1 van de auto’s te kunnen laten zien op het Octane Concours op Paleis Soestdijk!”, besluit Bas.

 

 

 

 

 

 


Tags: , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Het erfgoed van Bertone

Volgend bericht

Healey's in Vreeland

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Het erfgoed van Bertone

Richard Kleijn bezocht verleden jaar november in Turijn een veiling van Bertone met ‘memorabilia, ricambi e modelli di stile’....

5 August 2019