Laatste nieuws

Boekbespreking: Porsche 356 in Nederland

Nieuwsberichten / Reportages / 7 april 2017

Onlangs verscheen er van de hand van Gijs van Dijk een indrukwekkend historisch tijdbeeld van Porsches 356 in Nederland.

Gijs van Dijk (52 jr) is geen onbekende in de Porsche wereld. Niet alleen is hij lid van de Nederlandse Porsche 356 club en rijdt hij al jaren de Tulpenrallye met zijn 356C 1600, maar hij geldt vooral als een autoriteit op het gebied van authenticiteit en historie van Porsche 356’s in Nederland.

Auteur Gijs van Dijk (l) en Koos Poll tijdens de Tulpenrallye 2010

Van jongs af aan is Gijs gefascineerd door het merk Porsche, heeft het zelf daarover als “erfelijke belasting”, wat niet zo vreemd is. Zijn opa, Jacobus Klaas Poll was een van de eerste Volkswagens en Porsche dealers in Nederland. Zijn zoon Wim Poll was een succesvol Porsche coureur, wiens zuster getrouwd was met Gijs van Dijk, die in 1957 ook een Porsche 356 kocht en er mee ging racen. Beiden stopten met racen in 1960, zodat Gijs (jr.) het zelf niet meemaakte maar door de vele foto’s, bekers en verhalen wel het Porsche 356 virus opliep.

Ondanks zijn drukke baan als directeur Europe bij Jotun Coatings bouwde hij een archief op met onder meer de historie van alle nog bestaande in Nederland origineel geleverde Porsche 356’s. Tijdens het verzamelen, praten en opschrijven hiervan werd hem vanuit diverse kanten gezegd dat hij hierover een boek zou moeten schrijven. En toen hij een en ander inclusief de nodige familiefoto’s in een Albelli-album had vastgelegd leiden de goede contacten met Pon en met name Mark Wegh en Rob Wiedenhoff toch tot een echt boek. En wat voor een boek. Niet zomaar een droge opsomming van ontstaansgeschiedenis en feiten, maar een met unieke foto’s gelardeerde zeer gedetailleerde historie van de 356 in Nederland. Vanaf de eerste keer, in 1950, dat er een Porsche 356 in Nederland als demonstratieauto bij Pon in Amersfoort werd afgeleverd tot de laatst geleverde 356 voor de Nederlandse Rijkspolitie in 1966. Maar ook de racehistorie blijft niet onvermeld. Veel bekende en (nu) minder bekende coureurs hebben met 356’s gestreden en komen in het boek voor, vaak met verrassende en nog ongepubliceerde foto’s uit privéarchieven.

Zo blijkt ook dat H. van der Meulen (van Garage Groot Toerisme in Eindhoven) de eerste echt Nederlands geïmporteerde en geregistreerde Porsche op het circuit van Zandvoort in de race van 10 juni 1951 reed. Waarmee dat raadsel ook definitief is opgelost. En zo onthult het boek allerlei details en anekdotes waar zowel Porsche- als race- liefhebbers veel plezier aan zullen beleven. Alleen al het lijstje beroemdheden die met een Porsche 356 reden roept een ‘nooit geweten dat..”op. En dat kenmerkt het boek. Van Dijk verdient dan ook absoluut complimenten om al die 356 wetenswaardigheden toch in een lezenswaardig en geordend geheel samen gebracht te hebben. Terwijl de foto’s op zich al voldoende voor een heerlijk kijkboek zou zijn. Kortom deze vastlegging van Nederlands Porsche 356 cultureel rijdend erfgoed is zeer de moeite waard en de € 49,95 beslist ‘value for money’. En aangezien Gijs van Dijk dit boek in eigen beheer in een tot 356 stuks gelimiteerde en genummerde oplage heeft vervaardigd is snel bestellen (bij gijsvandijk@hotmail.com of Porsche Classic Center Gelderland) geboden. Een tweede oplaag komt er niet….

Tekst Pim van de Werd


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Horloges en hun onderhoud

Volgend bericht

Kogelhard in Jay Leno's McLaren F1
Meer historie

Horloges en hun onderhoud

Voor een horlogetechnicus is het verbazingwekkend dat eigenaren van mechanische horloges soms niet of nauwelijks beseffen...

7 April 2017