Laatste nieuws

Bruce McLaren – de man, de film

Nieuwsberichten / Reportages / 10 mei 2017

We hebben lang gewacht op een goede film die het leven van Bruce McLaren recht doet, en nu komt hij er eindelijk aan.

De makers noemen de documentaire ‘motor racing’s greatest untold story’ en dat is een nogal hoogdravend claim. We moeten echter toegeven dat McLaren het verhaal van Bruce McLaren meer diepgaand, met meer sympathie en met meer focus en details vertelt dan alles dat we tot nu toe gezien hebben. Octane heeft onder embargo een voorvertoning genoten en we mogen niet te veel onthullen voorafgaand aan de officiële première van de documentaire. Alles dat hier volgt, is dan ook gebaseerd op het persbericht. We durven echter te onthullen dat McLaren zeer de moeite waard is om te zien – en dat het nogal een tranentrekker is.

De poster van de nieuwe film

Zoals verwacht, vertelt de film het levensverhaal van Bruce McLaren: het gaat over zijn talent, zijn enthousiasme, over de volharding waarmee de Nieuw-Zeelander autosport benaderde, over het oprichten van zijn raceteam en de klim naar de wereldtop. Hij behandelt alle ups en downs uit van de reis die Bruce door het leven maakte, op weg was naar de verwezenlijking van zijn droom, vanaf zijn geboorte in 1937 tot en met zijn voortijdige dood in 1970, toen hij een Can-Am racer testte op Goodwood. De film geeft een uniek inzicht in McLaren’s jeugd en loopbaan en krijgt extra gewicht en authenticiteit door de diepgaande interviews met leden van de familie en het team van McLaren. Hij krijgt nog meer rijkdom door het archiefmateriaal en de oude filmopnamen, die nog niet eerder vertoond zijn.

Rijder en constructeur Bruce McLaren in een M7A met motor van Cosworth

Uit de autosport worden bijdragen geleverd door Grand Prix rivalen Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Dan Gurney en Mario Andretti, door Can-Am concurrent Lothar Motschenbacher en door mede Kiwi Howden Ganley. Plus, natuurlijk, Chris Amon, een grote vriend van Bruce, en McLaren’s ‘master mind’ Alastair Caldwell. De film is geregisseerd door Roger Donaldson, ook uit Nieuw-Zeeland. Tot zijn portfolio behoort The World’s Fastest Indian, de film die het verhaal vertelt van de legendarische motorcoureur Burt Munro.

Echtgenote Patty deelt mee in de overwinningsvreugde

McLaren zal zeker petrolheads, techneuten en autosportliefhebbers aanspreken, maar het is ook een geweldige human-interest film. Hij komt vlak voor het einde van de maand mei beschikbaar op Blu-Ray, DVD en digitale platforms.

TEKST Sarah Bradley

De trailer is te zien op mclarenfilm.com en facebook.com/McLarenFilmOfficial.

 

 


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Steve McQueen’s ‘Le Mans’ als stripverhaal

Volgend bericht

Rood, raceklaar en ‘als nieuw’
Meer historie

Steve McQueen’s ‘Le Mans’ als stripverhaal

De cult-film ‘Le Mans’ met Steve McQueen in de hoofdrol, is er nu als ook als een zeer realistisch stripverhaal,...

8 May 2017