Laatste nieuws

Cadillac ATS 2.0T Coupé

Rij-impressies / 4 januari 2015

Cadillac ATS coupe 2015

Als het om rijeigenschappen en uiterlijk gaat, is Cadillac momenteel Europeser dan ooit. De uitstekend sturende ATS Coupé benadrukt dat stevig.

Aantrekkelijk is hij zeker: hij is een tikje langer dan de vierdeurs ATS, de daklijn is lager en hij staat op kanjers van wielen (18 inch). Neus- en staartstuk zijn anders dan de sedan en zien er zonder meer imposant uit. De ATS Coupé is dan ook een eerste klas blikvanger en hij is zoals een coupé behoort te zijn, die koop je namelijk omdat je een designstatement wilt maken, en als zodanig is deze Cadillac 100% geslaagd. De Amerikanen hebben er dan ook veel moeite voor gedaan: weinig plaatwerk van de Coupé is hetzelfde als dat van de vierdeurs.

Hij heeft achterwielaandrijving en onder de motorkap ligt de 2.0-liter turbomachine waarmee we een tijd geleden ook al kennis maakten in de CTS. Hij levert een fors vermogen van 276 pk en zijn 400 Nm koppel zijn meer dan voldoende om de ATS Coupé aansprekende prestaties te geven: hij accelereert in minder dan zes seconden van 0 naar 100 km/h.

Cadillac ATS coupe 2015 Cadillac ATS coupe 2015

Wat een beetje afbreuk doet aan de beleving is het feit dat de viercilinder een nogal matige soundtrack heeft, hij klinkt zoals zo veel van die moderne gedownsizede motoren: vooral industrieel dus. Maar het is een energieke motor, dat zeker, die door de zestraps automaat prima bespeeld wordt, tenzij je het aller-uiterste wilt, dan kom hij soms even de kluts kwijt raken.

Het Europese komt vooral naar voren in het weggedrag en de wegligging. De ATS Coupé is stevig geveerd en gedempt, waardoor zijn sportiviteit wordt benadrukt, maar het comfort in stand blijft. Dat is mede te danken aan de actieve demping, bij Cadillac Magnetic Ride Control genoemd. De besturing is vlezig en fijn direct en de Coupé rijdt verrassend goed. De carrosseriebewegingen zijn uitstekend onder controle, de auto stuurt strak en je merkt aan alles dat het chassis is afgestemd door mensen die er verstand van hebben. Hij heeft een onderstel voor de fijnproever: een Audi of BMW stuurt standaard niet zo goed als deze Cadillac.

Cadillac ATS coupe 2015

Diegenen die bij de oosterburen op zoek zijn naar een coupé, doen er dan ook goed aan ook Cadillac met een vergelijkend warenonderzoek te vereren. De door onze wetgeving onnodig hoge prijs van € 53.961 schrikt wellicht af ten opzichte van een BMW 4-serie of een Audi A5 Coupé, maar het uiterlijk van deze Cadillac, zijn fraaie interieur, de uitgebreide uitrusting en rijeigenschappen zijn ze zodanig dat ze er een heel eind in slagen het verschil te compenseren.

CADILLAC ATS 2.0T COUPÉ

MOTOR 1998 cm3 viercilinder met turbo, vermogen 276 pk bij 5500 min-1, koppel 400 Nm bij 3000 min-1 TRANSMISSIE achterwielaandrijving, zestraps automaat, mechanisch zelfsperrend differentieel  GEWICHT 1601 kilo ACCELERATIE 0- 100 km/h in 5,8 sec PRIJS vanaf € 53.961 (NL), vanaf € 40.266  (B)


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Morgan +8 Speedster

Volgend bericht

In opa's bandsporen
Meer historie

Morgan +8 Speedster

Een gestripte versie van de Plus Eight, daarmee viert Morgan zijn 100ste verjaardag. Het is een knaller die je terugvoert...

15 December 2014