Laatste nieuws

Amerikaanse droom met Nederlandse historie

Man & Machine / 13 juni 2020

Toeval of niet, maar net voor zijn vijftigste verjaardag kwam Bart Smit op Marktplaats zijn droomauto tegen: een hardtop 6,4-liter V8 Cadillac Fleetwood (62 serie) uit 1960 met 325 pk, ‘vla geel’ met een bordeauxrood dak.

“Al jaren was ik aan het dromen over een mooie Amerikaanse klassieke auto met grotevleugels, met als alternatief een stoere oude pick-up truck. Voor mijn werk was ik een paar jaar geleden in Turkije en daar kwam ik een mooie Dodge uit de ‘sixties’ tegen. Ter plaatse kon ik mijzelf weerhouden van directe aanschaf en dat bleek achteraf maar goed ook. De foto’s die ik gedeeld heb met kenners van de Dodge Club in België gaven blijk van een overvloed aan niet-originele onderdelen en aanpassingen. Zelfs de motor was niet origineel en daarmee lag de vraagprijs dan ook ver boven een reëel bedrag. Dankzij deze rationele beoordeling ben ik er gelukkig niet aan begonnen.”

“Vlak voor mijn vijftigste verjaardag, de beruchte ‘mid-life’ leeftijd, kwam ik op Marktplaats mijn Cadillac Fleetwood tegen. De auto werd aangeboden door een handelaar uit Drachten. Hij was van plan geweest de Cadillac volledig te restaureren, maar de ’slee’ bleek te breed te zijn voor zijn schuurdeuren. En bovendien te zwaar voor de tweepoots brug die hij ter beschikking had. Omdat hij er niets mee kon doen, bood hij de auto te koop aan. Samen met een vriend, die vooral als rationeel en technisch geweten werd meegenomen, ben ik gaan kijken en na een korte check heb ik de auto gekocht. De eigenaar was blij dat zijn project goed terecht zou komen, bij een echte liefhebber.”

“Dit model is de zevende generatie van de zogenaamde ‘Series 62’. Deze serie omvat productiejaren van 1940 tot en met 1964. Mijn Fleetwood is geproduceerd in 1960 en was origineel helemaal zwart. In de loop van de jaren is hij overgespoten in het zachte geel, dat in combinatie met het rode dak erg mooi staat. Volgens de website van de RDW ben ik de derde serieuze eigenaar. ‘Serieus’ in de zin dat ik hem gekocht heb om in te rijden, ervan te genieten en vooral om hem te houden en behouden. Mijn Cadillac heeft afgelopen maart zijn zestigste verjaardag gevierd, en wat mij betreft mogen er nog vele volgen. Bij een recente taxatie kreeg de auto een compliment van de taxateur. Met het regenachtige klimaat in Nederland heeft de auto wel wat roest maar nog veel meer dik en goed staal. Zijn vraag over mijn bedoeling met de Cadillac kon ik beantwoorden met: rijden, cruisen en plezier hebben!”

“Het bijzondere van deze auto is dat hij door Cadillac voorbereid is voor en verkocht is op de Nederlandse markt. Op de lak na is de auto helemaal in originele staat. Het nummerbord begint met ‘BK’. In die tijd werden de letters A, D en G volgens mij gebruikt als eerste letter op het nummerbord van de importauto’s, auto’s die in de Verenigde Staten nieuw zijn verkocht en daarna naar Nederlands werden gehaald. Mijn auto is door Cadillac zelf verkocht in Nederland, met Nederlandse aanpassingen en met een kilometerteller en -snelheidsmeter. Daarmee is het voor mij een stukje Nederlandse geschiedenis.”

“In de afgelopen vijf jaar heb ik aanpassingen doorgevoerd; ik heb nieuwe banden, een nieuwe startmotor en nieuwe bedrading gemonteerd, de carburateur en versnellingsbak gereviseerd en een gebroken flexplaat vervangen. De Cadillac moet functioneel en veilig zijn. Maar ik ben niet op zoek naar een perfect uiterlijk. De auto is op zichzelf al mooi en bijzonder genoeg. Ik gebruik hem voor leuke ritjes naar en met familie en vrienden en heel af en toe ook voor woon-werk verkeer. Maar omdat ik ervoor wil zorgen dat er wel kilometers in gemaakt worden heb ik de auto op ‘Loyalty Ride’ aangemeld. Dat is een platform om je klassieke auto te delen met enthousiastelingen. Het is opgericht door een student die als missie heeft om meer klassiekers in het straatbeeld terug te krijgen. Het verhuren van de auto – altijd inclusief mijzelf als chauffeur – geeft mij leuke aanleiding om met de Cadillac op stap te gaan. Ik heb al een aantal opdrachten gekregen waaronder het meespelen in een videoclip, een fotosessie en een ritje Memory-Lane voor mensen die een leuke ervaring zochten.”

“Natuurlijk heb ik dromen over een mooie reis naar warme Zuid-Europese landen maar ergens voel ik me nog niet vertrouwd genoeg om alleen op een lange reis te gaan met de Cadillac; overleeft ie het wel? Wat als er iets technisch mankeert, wat dan? Voor mij is het vooral een mooi-weer auto. Een unieke Nederlandse Cadillac Fleetwood 390 cubic inch V8 hardtop 4-doors 6-windows 325 pk met strakke rechtopstaande vleugels. Mooier kan het voor mij niet worden!”

OCTANE AUTO’S / Updates door stafleden, medewerkers en lezers

Cadillac Fleetwood (62 serie) uit 1960

Bart Smit

 

 

 

 


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een samenwerking van drie werelden

Volgend bericht

MG XPower SV-R, British Beef op z'n best

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een samenwerking van drie werelden

Nu alle kratten en schappen leeg zijn en alles op en aan de Jensen Interceptor is gemonteerd, breekt voor Peter Valkenburgh...

6 June 2020