Laatste nieuws

Niet alleen de bekers zijn reusachtig, ook de tieten

Alle columns / Jay Leno / 10 juli 2014

De Barrett-Jackson-veiling in Scottsdale is zo’n typisch Amerikaans evenement. Als je naar Pebble Beach gaat, waan je jezelf in een Europese enclave: lunch bestaat er uit stukjes vis op toast. Maar bij Barrett-Jackson vullen je neusgaten zich met de geuren van Amerikaans kermisvoer: trechterkoekjes, hotdogs op een stokje en Big Gulp in bekers van 1,3 liter. Je krijgt al diabetes als je er rondwandelt.

Niet alleen de drinkbekers zijn er reusachtig, ook de tieten, de blonde kapsels en de portemonnees. De bieders in Scottsdale zijn stuk voor stuk nieuwe rijken uit de arbeidersklasse: luidruchtige ondernemers die er hun transportfortuin, airconditioningfortuin of timmerhoutfortuin komen uitgeven. Je kijkt je ogen uit en lacht je kapot. Er gaat een overdonderend aantal auto’s onder de hamer. Bieden begint vroeg in de ochtend en gaat door tot laat in de avond, in een ademloos tempo waarvan ik geregeld even moet bijkomen in de camper. Er lijkt ook geen enkele logica te zitten in de volgorde van de kavels. Er rolt een Duesenberg binnen, dan een Ferrari – en opeens staat de Batmobile voor je neus. In een volgepakte zaal ging de auto van Bruce Wayne van de hand voor 4,2 miljoen dollar. Het leek me de klassieke veilingtruc: maak alle bieders gek met een auto van vier à vijf miljoen, waarna de zaal voor een Fiat Jolly gaat opbieden naar 125 duizend omdat dat in vergelijking met die vijf miljoen peukengeld lijkt.

Je krijgt je tien consumpties- de bieders laten zich dus vol-  én leeglopen’

De veiling is ook op tv. Je ziet dus geregeld dat mensen worden gebeld door hun maatjes thuis. Op het moment dat ze horen dat ze in beeld zijn, staan ze op om zichzelf op het grote scherm te zien. Even zwaaien naar de makkers. Ik hou van dit soort gasten. Het zijn geen Wall Street-types die hun bonus erdoorheen komen jagen. Het zijn mannen die er keihard voor hebben gewerkt en nu de auto van hun jongensdromen kunnen kopen.

Barrett-Jackson leeft van de muscle cars. Alles met een Hemi of 440 onder de motorkap levert serieus geld op, net als Mustangs en feitelijk alles waar de naam van Carroll Shelby op staat. Shelby is de god van Barrett-Jackson. De bieders zijn misschien niet zo succesvol als hun held ooit was, maar ze kunnen zich met hem identificeren. Ook Shelby was een gewone kerel die het heeft gemaakt. Probeer hier een Panhard Dynamic te veilen en het had net zo goed een scheepsanker kunnen zijn. Een rare buitenlandse auto waarvan nog nooit iemand heeft gehoord? Levert hier geen cent op. Maar is het een convertible met een Hemi en een vierbak? Het dak gaat eraf. Alsof het een Ferrari is.

Bij een biederspas krijg je tien gratis consumpties. De bieders laten zich dus vollopen én leeglopen. Zelf heb ik nooit iets bij Barrett-Jackson gekocht, maar ik heb er wel wat verkocht. Zoals mijn tractor, een kleine Boomer van New Holland ter waarde van 25 duizend dollar. Ik verplaatste er de auto’s in mijn garage mee. President George W. Bush wist ik te verleiden tot het plaatsen van een handtekening en we veilden het ding voor het goede doel: hulp aan gewonde oorlogsveteranen. Het trekkertje bracht 535 duizend dollar op.

Een keer kwam er een kerel langs die vroeg of ik het kleppendeksel van zijn Corvette wilde signeren. “Tuurlijk”, zei ik. Een tijdje later zag ik op tv dat de auto bij Barrett-Jackson werd verkocht als de ‘Jay Leno Edition Corvette’. De blauwe motorkap ging omhoog en mijn handtekening verscheen in beeld. “Gebouwd met de goedkeuring van Jay Leno”, werd erbij gezegd, waarna er een foto van mij met de president was te zien en vervolgens een hoedje en een golfjack met mijn naam erop. Ik heb nog nooit van m’n leven golf gespeeld. Nadat een arme ziel 44 duizend dollar had opgehoest voor een tien jaar oude Corvette, belde ik met Barrett-Jackson. “Luister, er bestaat geen Jay Leno Edition Corvette. Ik heb alleen maar een keer een kleppendeksel gesigneerd.” Ze waren zo netjes om de koper te bellen en de auto terug te kopen. Daarna verkochten ze hem als een normale Corvette. Het voelde wel als een groot compliment: het was natuurlijk hilarisch om op tv opeens de ‘Jay Leno Edition Corvette’ onder de hamer te zien gaan.

De veiling van Scottsdale heeft plaats midden in de woestijn van Arizona. Als je erheen gaat, is het alsof je door Koeweit rijdt: een hele tijd helemaal niets en dan opeens, tadaaa! Een idioot grote tentenstad, recht voor je snufferd. Het is de passende locatie voor een idioot evenement met een totale opbrengst van om en nabij de 180 miljoen dollar. Je moet het echt een keer hebben meegemaakt.


Tags:Jay Leno
Komiek en talkshowpresentator Jay Leno is een van de bekendste entertainers in de Verenigde Staten. Hij is ook een eersteklas autoliefhebber met een enorme collectie auto’s en motoren (zie www.jaylenosgarage.com). Zijn column is opgeschreven door Jeremy Hart.
Vorig bericht

Het ‘coole’ imago van de 240Z

Volgend bericht

Je weet of het kop of munt is

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Het ‘coole’ imago van de 240Z

De Datsun 240Z is wat mij betreft een van de meest iconische sportauto’s ooit. De Japanners introduceerden de auto in 1969,...

10 July 2014