Laatste nieuws

Crown Coach (1969)

Man & Machine / 17 februari 2020

In deze rubriek, waarin we meestal klassieke personenauto’s presenteren, wijken we nu af van de regel door Tim de Vries te laten vertellen over zijn ‘busconversie’; Van een oude Amerikaanse schoolbus naar een fijne locatie voor evenementen en feesten. 

“Mijn bus, genaamd ‘Het Rijdend Avontuur’, is een klassieke Crown Coach uit 1969. Een Californische schoolbus, die door de jaren heen 320.000 Amerikaanse kinderen naar school en naar huis heeft gebracht. De bus heeft een tweede leven gekregen nadat hij per boot naar Nederland was gebracht. Eerst schitterde hij als decorstuk in de Frans-Belgische oorlogsfilm ‘Outside the Law’ uit 2010. Iemand uit Friesland had daarna het plan om de bus om te bouwen tot camper, maar uiteindelijk heb ik de Crown kunnen kopen en ben met mijn verbouwproject begonnen.”

De bus van Tim is gebouwd door de Crown Coach Corporation uit de Verenigde Staten. In 1904 opgericht als ‘The Crown Carriage Company’ in Los Angeles en helaas, vooral wegens de terugvallende vraag naar schoolbussen, gestopt in maart 1991. Het bedrijf is bekend geworden door de kenmerkende gele Supercoach schoolbussen.

Deze hadden een benzine- of dieselmotor en met een maximale lengte van 40 foot (12,5 meter) konden er maximaal 91 scholieren mee vervoerd worden. Deze langste uitvoeringen hadden een dubbele achteras. De uitstekende bouwkwaliteit, de grote levensduur en de betrouwbaarheid van de bus zijn de oorzaken van de ondergang van het bedrijf geweest. Met een garantietermijn van 20 jaar was er geen geld te verdienen aan reparatie en onderhoud.

“Ik heb de bus zelf in negen maanden tijd verbouwd. Mijn idee was om er een mooie plek van te maken voor road trips, feesten en partijen. Een fraai ingebouwde bar en vintage accessoires creëren samen een prachtig decor binnen in de bus. Door middel van het plaatsen van een of twee stretchtenten is hij uit te bouwen tot een sfeervolle omgeving voor grotere groepen.”

“Ik kom uit het hotelwezen en heb onder meer als conciërge veel ervaring op mogen doen in hospitality. Daarnaast heb ik veel in de horeca gewerkt en heb ik de wereld rondgereisd. Ik ben dit avontuur aangegaan omdat ik naast mijn creativiteit graag een plek wilde creëren waar mensen in bijzondere sfeer samen kunnen komen om te feesten en het leven te vieren in een ontspannen en unieke setting. Op Instagram krijg je een goede indruk van de bus en van de mensen die er nu van genieten. Een erg mooi project!”

Onderstaande foto’s geven een mooie indruk van het werk aan de bus en van de Amerikaanse voorgeschiedenis.

 

Een nieuwe laklaag voor het nieuw-oude uiterlijk

 


Tags: , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Scepsis en vreugde

Volgend bericht

Vijftig jaar Manta en Ascona

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Scepsis en vreugde

Zo lang ik me kan heugen, heb ik een vanzelfsprekende interesse in nieuwe auto’s, en nog altijd kijk ik nieuwsgierig naar...

17 February 2020