Laatste nieuws

De eerste nieuwe Blower in 90 jaar

Nieuwsberichten / 11 december 2020

Zoals eerder te lezen viel in Octane Magazine, bouwt Bentley Mulliner een zeer exclusieve serie van slechts twaalf klantenauto’s op basis van de ontwerptekeningen en gereedschapsmallen die zijn gebruikt voor de oorspronkelijke vier Blowers die Sir Henry ‘Tim’ Birkin eind jaren twintig van de vorige eeuw bouwde en bestuurde.

Nu toont het bedrijf na 40.000 uren werk, Car Zero, de eerste nieuwe Bentley Blower sinds negentig jaar en het prototype voor de Continuation Series. Bentley’s eigen Team Car #2 is als voorbeeld gebruikt. Elk onderdeel is met een 3D-scanner in de computer gelezen.

Op basis van deze gegevens zijn 1.846 afzonderlijke onderdelen ontworpen en met de hand vervaardigd om de nieuwe Blower te creëren. 230 van die onderdelen zijn in feite assemblages – waarvan er één de motor is – waardoor het totale aantal onderdelen op enkele duizenden komt, inclusief de bevestigingen en interieurbekledingsonderdelen. Elk van deze onderdelen is gemaakt door een projectteam van Bentley Mulliner-ingenieurs, ambachtslieden en technici die samenwerken met een aantal Britse specialisten en leveranciers.

De productie is gebaseerd op traditionele technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Zo is het chassis gemaakt van dik staal, met de hand gevormd en warm geklonken door de specialisten van Israel Newton & Sons Ltd. Dit 200 jaar oude bedrijf uit de buurt van Derby maakt van oudsher ketels voor stoomlocomotieven en tractiemotoren. Het bedrijf heeft de vaardigheid om op traditionele wijze metaal te smeden en vorm te geven.

The Vintage Car Radiator Company in Bicester Heritage heeft exacte reproducties gemaakt van belangrijke componenten van de Blower – zoals de spiegelglans gepolijste, massieve nikkelzilveren radiatoromhulling en de met de hand geklopte brandstoftank van staal en koper. Bladveren en schakels zijn volgens originele specificaties gemaakt door Jones Springs Ltd uit de West Midlands, met bijna 75 jaar ervaring en een geschiedenis die begon in een smederij. De iconische koplampen van de Blower beleefden een wedergeboorte bij Vintage Headlamp Restoration International Ltd in Sheffield. Dit vader-en-zoon-team heeft de kennis om vintage-design koplampen te maken volgens de originele specificaties. Ondertussen bouwde de bespoke Mulliner Trim Shop in Crewe een nieuw frame van essenhout af dat door Lomax Coachbuilders in Ludlow was gemaakt. Het met de hand trimmen van de body werd daarna voltooid door Mulliner. De glanzend zwarte lak van de carrosserie van Car Zero is gecombineerd met Oxblood-rood leer van de Schotse fabrikant Bridge of Weir. Net als bij het origineel zijn de stoelen gevuld met in totaal tien kilo paardenhaar.

De gloednieuwe 4½-liter motor van Car Zero, oorspronkelijk ontworpen door oprichter Walter Owen Bentley zelf, is gebouwd met de hulp van specialisten, waaronder NDR Ltd in Watford. Naast veel innovaties als de aluminium zuigers, een bovenliggende nokkenas, vier kleppen per cilinder en een dubbele ontsteking, is de motor voorzien van een nieuwe Amherst Villiers roots-type supercharger. De Blower-motor anno 2020 is volgens Bentley een exacte kopie van de motoren van de vier Team Blowers waarmee Tim Birkin in de jaren twintig racete.

Nu de bouw van Car Zero is voltooid, begint een uitgebreid testprogramma dat ontworpen is om het equivalent te bereiken van 35.000 kilometer rijden over normale wegen, 8.000 kilometer circuitgebruik of het rijden van een beroemde rally als die van Peking naar Parijs of de Mille Miglia. Tijdens deze tests zal ook duidelijk worden waar de werkelijke topsnelheid van de auto ligt.

Alle twaalf auto’s uit deze serie zijn inmiddels verkocht.

 

 

 


Tags: , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Perfecte restauratie

Volgend bericht

Marcello Mastroianni en Hugh Grant

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Perfecte restauratie

Er zijn steeds meer automerken die het behoud en de restauratie van de auto's zelf ter hand nemen. FCA Heritage is een mooi...

9 December 2020