Laatste nieuws

De Octane Scramble op herhaling

Reportages / 4 oktober 2022

De vele positieve reacties op de eerste Octane Scramble én het feit dat wij daar zelf ook heel veel plezier aan hebben beleefd, waren de drijfveer om een tweede editie te organiseren.

Fotografie: Niko Bloemendal & anderen – Video: Renger van Esveld

Op zondag 2 oktober was wederom het prachtige Eemklooster in Amersfoort de locatie van een evenement waar autoliefhebbers met meer dan 250 geliefde auto’s bijeenkwamen om te genieten van al het moois, de koffie, de leuke gesprekken, van neuzen onder de motorkap en van het dromen over die ene auto die ertussen stond die voor hen speciaal was.

Het idee was om de klassiekers en youngtimers van onze lezer en volgers bijeen te brengen, voordat ze hoogstwaarschijnlijk de winterstalling in zouden gaan. Naarmate de datum dichterbij kwam, hielden wij de weersvoorspelling steeds obsessiever in de gaten, maar de  weergoden beloonden ons met een mooie herfstdag en een droog en stevig hoofdveld. We konden de 250 inschrijvers dan ook geruststellen dat ze met hun Lamborghini Islero, DeTomaso Pantera GTS, Autobianchi A112 Abarth, Fiat 127, Honda Civic, Ferrari Roma, Alfa 75, Lancia Flaminia of BMW M3 met een gerust hart naar Amersfoort konden komen.

De grootste rally-auto in het gezelschap (foto: Jeroen de Graaf)

Letterlijk de grootste indruk (ook in het zand) maakte de ex- Dakar/ex- Silk Way M.A.N. Service truck.

Op de dag zelf meldden, al voor negen uur, de eerste auto’s zich bij Eric aan de poort, om daarna met Scramble sticker naar de Paddock of naar het hoofdveld te rijden. Het thema in de Paddock was dit keer ‘rallysport’, en we waren in staat om meer dan 35 historische rallyauto’s te verzamelen: Lancia Delta Integrales in Martini livery, Austin Healeys, Ford Escort RS, Alfa Romeo Giulia Sprint, Lancia Aurelia, Sunbeam Avenger, DAF 55 Sedan London-Sydney replica en de SMO 745 Rallye Healey van de Morley Brothers en Pat Moss. Letterlijk de grootste indruk (ook in het zand) maakte de ex- Dakar/ex- Silk Way M.A.N. Service truck. Naast de tent waar Octane Magazine oudere edities van het magazine verkocht, stond de prachtige zilvergrijze Mercedes-Benz 300SL Gullwing die in ons komende magazine veel aandacht krijgt.

Op het hoofdveld waar de auto’s van de deelnemers opgesteld stonden was het geroezemoes boven de vogels uit te horen. Veel gestelde vragen: “Welke motor ligt erin?”, “Hoe lang heb je hem al?” en “Heb je er veel werk aan?”. Het motto op onze sticker ‘kicking tires & talking petrol’ werd door de vele gesprekken bevestigd.

Uit de reacties merkten we dat het succes van de Scramble vooral voortkomt uit het informele karakter; iedereen is welkom, alle auto’s zijn even belangrijk, niemand is meer dan de ander. Een Trabant staat gebroederlijk naast een Ferrari 456GT en een Nissan Figaro, een Minotto V12 en een Osca Fissore hebben elk iets bijzonders. Je mag komen en gaan wanneer je wilt en er zijn geen commercie of beperkende regeltjes. Dat geeft volgens ons de relaxte sfeer en vrijblijvendheid die wij zelf ook het fijnste vinden.

(Foto: John Holtvluwer)

Dank aan iedereen die aanwezig was met al het moois met alle verscheidenheid dat kennelijk nog gewoon in de Nederlandse garages staat. Dank aan het Eemklooster voor het ter beschikking stellen van de locatie. Dank aan La Cantina voor de goede koffie. Dank aan alle vrijwilligers voor het begeleiden van het evenement. Ook een veel gestelde vraag: “Komt er een derde editie?” Wij denken dat dat wel een goed idee zou zijn.

Veel meer foto’s zijn te vinden op onze Facebook pagina!

De rally-paddock (Foto: Frank Goedhart)


Tags: , , , , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Octane's 12in12 Alpine Challenge in 2023

Volgend bericht

Maserati GranTurismo

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Octane's 12in12 Alpine Challenge in 2023

Het is geen picknick, maar een puur rij-evenement. Rijd minstens 12 en maximaal 21 onbekende en uitdagende passen in twaalf...

1 October 2022