Laatste nieuws

Double Twelve: bulderen op Brooklands

Reportages / 26 juni 2019

Martin Philippo kwam tijdens zijn vakantie langs het Brooklands circuit in Surrey. Met tekst en beeld vertelt hij over een typisch Engels evenement. Mooi verhaal en mooie foto’s, Martin!

Geluidshinder is niets nieuws. Waar Circuit Zandvoort deze tijden mee worstelt was bekende kost voor de mensen van het fameuze Brooklands circuit in Engeland. De buren klaagden dat zij niet aan hun nachtrust toe kwamen tijdens de 24-uurs races op de kombaan. Het gebrul van de machtige racers deed in die tijd de ramen trillen. Om aan de klachten van de buren tegemoet te komen werden deze races in tweeën geknipt. Twee keer twaalf dus, de naam ‘Double Twelve’ was geboren.

Ik had het geluk dat mijn vakantiebestemming het toeliet om een deel van editie 2019 van dit evenement mee te pakken. Double Twelve wordt nu op hetzelfde Brooklands gehouden, in samenwerking met de Vintage Sports Car Club, een in 1934 opgericht ‘instituut’. Traditiegetrouw is het evenement in het weekend het dichtst bij de oorspronkelijke openingsdatum van het circuit, 17 juni 1907.

Het ‘Brooklands Double Twelve Motorsport Festival’kent drie elementen. Op de zaterdag zijn er Speed Trials op het naastgelegen Mercedes Benz World Circuit. De zondag is gereserveerd voor behendigheidswedstrijden en een Concours d’Elegance.

De zondag begint met druilerig weer maar dat drukt gelukkig de pret in het geheel niet. De deelnemende equipes verzamelen zich als eerste voor de sprint omhoog op de oude testheuvel. Het is de oude, originele heuvel die in 1909 gebouwd is om acceleratie en remvermogen te testen. We zien we heel veel pre-war auto’s de sprint omhoog maken. Ervaren rotten zetten het gas erop, nieuwelingen zijn wat voorzichtiger en moeten dat soms bekopen met een afgebroken run omdat motoren niet op toeren komen. De heuvel is steil, echt steil.

Na de sprint omhoog, gaat het via de legendarische kombaan naar de behendigheidswedstrijd. Drie stukken parcours van slalom, parkeren en stop-and-go. Ook hier is te zien dat een moderne auto niet altijd beter is dan een oude. Deelnemer Paul Compton en zijn dochter laten menig stukje modern blik een poepje ruiken met een Wolseley Aerees Special. Vader aan het stuur, dochter bedient de handrem en zo driften ze over het asfalt. Ze worden tweede overall.

Het Concours is niet heel erg spectaculair. Zoals gebruikelijke beoordeelt een jury elke deelnemende auto op originaliteit, restauratie en afwerking. Het publiek mag ook een favoriet uitkiezen. Wat wél heel spectaculair is, is het bekijken van diezelfde auto’s want er zijn die dag een aantal echt sublieme auto’s, zoals een magistrale Lagonda en een glanzende Aston Martin. Er zijn ook niet alleen maar zeldzame of unieke auto’s, ook ‘gewone’ auto’s dingen mee. Een MG Midget maakt net zo veel kans als een Jaguar E-type of een Toyota MR2 MkI.

Later op de dag slaat het weer om en gaat de zon schijnen. De auto’s glanzen en het publiek heeft veel plezier. Het is een topdag geworden.

Ook het Brooklands Museum is de moeite van een bezoek waard, inclusief de speciale tentoonstelling over de dappere reis van Alcock en Brown in 1919 om als eerste over de Atlantische Oceaan te vliegen. Een replica van dat vliegtuig is aanwezig, evenals natuurlijk een echte Concorde. Brooklands is tenslotte niet alleen het eerste speciaal aangelegde autocircuit, het was ook een belangrijk vliegveld. Historie moet bewaard blijven, laat dat maar aan de Britten over! Een weekend of, voor mij, een enkele dag met barstensveel plezier.

Martin Philippo

 

 

 

 


Tags: , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Manor Goes Classic

Volgend bericht

Met 220 pk naar De Hel XL

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Manor Goes Classic

Een collega jurylid vertelde mij tijdens de Nieuwpoort Drivers Days over dit evenement en liet een goed verzorgde folder...

19 June 2019