Laatste nieuws

Drie klassieke Maserati’s gevonden in Brabant

Nieuwsberichten / Reportages / 10 januari 2016

Barnfind Maserati's (25)

Een Maserati 3500 GT Vignale Spider, een Sebring en een 3500 Touring in een eenvoudige garage in Noord-Brabant. De auto’s zijn tientallen jaren vergeten geweest, wachtend op restauratie of een beter lot, en de eigenaar heeft nu eindelijk de deur geopend.

Barnfind Maserati's (10)

Slechts een enkeling wist van het bestaan van de drie Maserati’s af, de eigenaar heeft er altijd de voorkeur aan gegeven zijn bezit voor zichzelf te houden – als gevolg waarvan de drie Maserati’s tientallen jaren achter slot en grendel zijn blijven staan.

Barnfind Maserati's (11)

Onder de drie bevindt zich een waar topstuk, de 3500 GT Vignale Spider, maar ook de Sebring Serie I en 3500 Touring Superleggera zijn inmiddels gezochte klassiekers geworden.

Barnfind Maserati's (20)

De eigenaar, inmiddels 73, is tot het inzicht gekomen dat eigenhandige restauratie geen realistische optie meer is, en heeft de auto’s verkocht aan Bart van der Weiden, oprichter van de Maserati Club Holland, en zijn vriend Marcel Lammerée. De twee weten nog niet precies wat ze met de auto’s gaan doen: een van de opties is het verkopen van de Sebring en 3500 Touring om daarmee een toprestauratie van de Vignale Spider te financieren.

Barnfind Maserati's (8)

Van der Weiden kent de Vignale Spider al vanuit zijn jeugd. “Terugrekenend moet het midden jaren zeventig geweest zijn dat mijn oren getroffen werden door de ronk van een mooi lopende zescilinder. Ik keek op en zag een juweel van een Maserati Vignale Spider voorbij komen, metalliek rood met een zilvergrijze winterkap. Wat doe je dan als enthousiasteling van 18-19 jaar oud? Ik zette de achtervolging in, wilde weten waar deze unieke auto thuis hoorde…. De berijder stopte bij een prachtige villa. Hij bleek over een vracht aan kennis over de auto te beschikken, deed al het onderhoud zelf, en was de tweede eigenaar. Hij had de auto gekocht van een op de vliegbasis Budel gelegerde Amerikaanse militair”, aldus Van der Weiden, die daarna nog contact met de man heeft onderhouden.

 

Barnfind Maserati's (17)

“Hij heeft de Vignale Spider tien jaar lang gebruikt en in 1977 besloot hij dat het tijd was om de auto te stallen tot er betere tijden aangebroken waren om hem te restaureren. De kopie Deel III uit die tijd zit nog steeds op de voorruit. Op de eerste informele Maserati Club Holland bijeenkomst in 1982 was hij aanwezig en leden van het eerste uur kennen hem nog wel. Niemand wist dat hij in zijn garage naast de Vignale Spider – met hardtop met daarin een schuifdak(!) – ook nog een Sebring 1 en Touring had staan. De Sebring kocht hij in 1977, hij was de derde eigenaar, de eerste was een apotheker uit de buurt van Breda. De auto heeft net zoals de Vignale Spider een mooi oud Nederlands kenteken. De 3500 Touring Superleggera is van origine door Thepenier geleverd in Frankrijk en in 1977 in Nederland geïmporteerd”, vertelt Van der Weiden, die op een gegeven moment naar Hong Kong verhuisde en contact met deze verzamelaar verloor.

Barnfind Maserati's (18)

Hij vervolgt: “Het verhaal is altijd door mijn hoofd blijven spelen en onlangs heb ik de eigenaar van de Vignale Spider opgespoord. Hij heeft me indertijd de fijne kneepjes van het sleutelen aan Maserati’s bijgebracht. Hij kende me nog, we hadden meteen een telefoongesprek van anderhalf uur. Hij vertelde me dat hij altijd clublid was gebleven en mijn verhalen in het clubblad over mijn Maserati’s altijd had gevolgd. Hij was zelf al die jaren ‘achter de gordijnen’ gebleven met zijn drie Maserati’s en iedereen die er naar vroeg had hij zorgvuldig op afstand gehouden. Hij liet zich tijdens dat gesprek ontvallen dat het tijd was om afscheid te nemen van zijn auto’s. Samen met Marcel heb ik toen besloten ze te kopen.”

Barnfind Maserati's (2)

Van der Weiden en Lamerée troffen de Maserati’s aan bedolven onder allerhande spullen, ze vonden overal onderdelen terug, zelfs achter het tuinhok. Ze troffen ook een extra winterkap aan voor de Vignale en een extra 3500 motor. Volgens de beide heren is de Sebring relatief gemakkelijk rijdend te maken, maar moeten de Vignale Spider en 3500 Touring gerestaureerd worden.

Barnfind Maserati's (7)

 


Print Friendly, PDF & Email
Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Oktoberfest in Californië

Volgend bericht

Verwaarlozing is geen patina
Uitgelicht

Oktoberfest in Californië

PORSCHE RENNSPORT REUNION V Bratwurst, duizenden Porsche’s en het Duitse volkslied. De Laguna Seca Raceway in Californië...

8 January 2016

Webdevelopment Passionate Bastards