Laatste nieuws

Een exclusieve knipoog naar het verleden

Nieuwsberichten / 18 december 2020

Squale lanceert in samenwerking met Amsterdam Watch Company een gelimiteerde run van 180 horloges in NOS (new old stock) kasten van Blancpain. Een eenmalig project dat heeft geresulteerd in een unieke samensmelting van vintage en modern.

De Squale/Blancpain connectie

Squale maakte vanaf 1946 naam als kastenmaker voor duikhorloges. Waarschijnlijk het meest tot de verbeelding sprekende klant-horloge was de Blancpain Fifty Fathoms Bund uit de jaren 70. Sterker nog, de huidige Squale 50 Atmos (ref. 1521) wordt nog altijd in vrijwel dezelfde kast gebouwd.

Door een speling van het lot kreeg Squale recentelijk een batch van 180 originele, new old stock Blancpain horlogekasten uit de jaren 50 in handen. Het 35mm kasttype dat gebruikt werd voor de MC4 Fifty Fathoms en een Waltham variant, van binnen gesigneerd met “Rayville SA”. Dit bood een kans om de geschiedenis op z’n kop te zetten en deze keer een Squale horloge in een Blancpain kast te bouwen, in plaats van andersom.

Oude kast, nieuw horloge

Squale ging samen met de vintage experts van Amsterdam Watch Company aan de slag om drie nieuwe horloges te ontwikkelen in deze NOS kasten. Twee daarvan, de Subino en de No Radiobino zijn nu beschikbaar, beide in batches van slechts 60 stuks. Een derde model, ook 60 stuks, volgt later.

De horloges worden aangedreven door een automatisch ETA 2671 uurwerk. Deze kleinere variant van de bekendere ETA calibers maakt het mogelijk om een automatisch uurwerk te plaatsen in een slanke kast, ontworpen voor een handopwinder.

Subino

Het eerste model, genaamd Subino (Italiaans voor kleine sub) is voorzien van een mat zwarte wijzerplaat met 12-3-6-9 layout. Rond de buitenrand vinden we een subtiele minutetrack. In het rood is “AWCO” leesbaar op de plaat, waarmee het design tot leven komt. De moderne C3 Super LumiNova is uitgevoerd in een off-white kleur die goed past bij de originele bakelite bezel inlay uit de jaren 50. Een gebold acrylglas maakt de vintage look compleet.

De Subino wordt geleverd op een rubber-gevoerde lederen band en is nu verkrijgbaar voor € 1750,-

No Radiobino

De tweede versie, de No Radiobino, is voorzien van een andere wijzerplaat en band. Blancpain liefhebbers herkennen het geel/rode “No radiations” icoon van de civiele versies van de Fifty Fathoms, die zonder radioactieve Radium geleverd werden. Een knipoog naar het bijzondere verleden van de Squale/Blancpain samenwerking.

De No Radiobino wordt geleverd op een stalen new old stock flat link Squale band uit de jaren 80. Een anachronistische, maar esthetisch perfecte partner voor dit horloge. Nu verkrijgbaar voor € 1875,-

Een verzamelbare knipoog naar het verleden

De Subino en No Radiobino vormen een fraai eerbetoon aan de rijke historie van Squale en Blancpain. Ze zijn daarbij ook zeer draagbaar. Een sportief, krachtig design gehuisd in de subtiele maatvoering van weleer is een winnend recept. En aangezien er slechts 180 van deze kasten bestaan, weet je zeker dat je een extreem zeldzaam horloge draagt.

 


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Lotus Type 56: vol op het gas

Volgend bericht

Classic Copper Chevrolet Camaro RS
Meer historie

Lotus Type 56: vol op het gas

Met zijn turbinemotor en vierwielaandrijving was deze Lotus een zeer controversiële Indycar racer. Dit is het verhaal van de Type...

15 December 2020