Laatste nieuws

Een hoge aaibaarheidsfactor

Man & Machine / 23 juli 2021

Onder de koosnaam ‘Brum’ is de zachtgele Volkswagen Kever 1303 cabrio uit 1978 naast trouwauto, fotomodel en ijsjesauto ook een blijvend onderdeel van het gezin van Erik Verseef geworden.

“De kinderen van de vorige eigenaar noemden de auto ‘Brum’ en die naam hebben wij dus maar in ere gehouden. We hebben deze prachtige Kever, met 50 pk onder de achterklep, in 2008 gekocht. Mijn vrouw en ik droomden al een tijdje van een cabrio en hoewel ik zelf twee linkerhanden heb, vind ik toch oude auto’s heel erg leuk. We hebben een tijd gezocht naar de perfecte auto voor ons; de zoektocht begon breed maar ging steeds meer richting Kever cabriolet. Toen mijn vrouw een nieuwe baan kreeg en daar een auto van de zaak bij kwam hebben we onze toenmalige auto, een Fiat Stilo Abarth, ingeruild voor deze fantastische Kever. Een Kever is en blijft een iconische auto. Iedereen kent hem maar toch blijft hij bijzonder en heeft hij een hele hoge aaibaarheidsfactor.”

“Het was liefde op het eerste gezicht; ten eerste vanwege zijn vrolijke kleur en ten tweede omdat de oorspronkelijke wens – een cabriolet – vervuld werd. Maar zeker ook omdat hij in topconditie was en nog steeds is. De vorige eigenaar was een garagehouder die hem heeft geïmporteerd uit Duitsland in 2002. Daarna heeft hij de Kever volledig gerestaureerd, een gigaklus die ik zelf nooit zou kunnen uitvoeren. Maar daarmee waren wij wel verzekerd van heel veel plezier zonder structurele problemen.”

“Brum is onze ‘fun-auto’, dus met mooi weer mag hij uit de garage; kap naar beneden en op pad met de kids voor een leuke rit. De kinderen, Jelle (11), Sjoerd (8) en Yfke (5) vinden het heerlijk om met Brum op pad te gaan, ook omdat ijsjes onderweg uiteraard niet ontbreken. Vriendjes en vriendinnetjes komen geregeld vragen of we even een stukje met Brum kunnen rijden. Het is vooral een auto voor de binnenwegen want hij voelt zich het beste bij een snelheid onder de 100 km/h. Hij kan wel harder maar wordt dan wel onrustiger op de weg en persoonlijk vind ik dat het rustig ‘cruisen’ met deze auto veel meer plezier oplevert dan op een snelweg meerijden (of stilstaan) in de grote stroom. We krijgen onderweg veel positieve reacties als we in Brum rondrijden; mensen vinden het een sympathiek autootje die altijd een lach oplevert.”

“Wel zijn we lid geworden van de ANWB en onze ‘gele vrienden’ hebben ons al meerdere keren geholpen om onze weg weer te kunnen vervolgen. We hebben een keer met Jelle als baby langs de snelweg gestaan omdat de Kever er klaar mee was; hij deed niets meer. De ANWB heeft van alles gecheckt maar kon niets vreemds vinden totdat bleek dat de benzine op was. De benzinemeter geeft altijd aan dat er nog een kwart benzine in zit terwijl dan de laatste druppels toch echt wel verdwenen blijken te zijn. Door schade en schande wordt men wijs zullen we maar zeggen. Bij een halve tank wordt er nu standaard getankt.”

“Brum is ook onze trouwauto geweest in 2014 en een betere auto hadden we niet kunnen hebben. Daarna is hij nog door diverse vrienden en familieleden als trouwauto ingezet.”

“Onlangs is de Volkswagen ook fotomodel geworden. Voor ConDoor Door Solutions, het bedrijf waar ik werk, hebben we een marketingcampagne opgezet met iconische auto’s in combinatie met de garagedeuren die wij als bedrijf maken. Daartoe werden in een studio in Nieuwegein de garagedeuren opgebouwd en de auto’s naar binnen gereden. Alles was zeer professioneel en de shoot resulteerde in prachtige foto’s die ik na afloop gebundeld in een mooi fotoboek aangeboden kreeg. Het lijkt wel een verkoopbrochure voor een nieuwe auto! Het was ook mooi om te zien dat de Kever tussen veel duurdere en exclusievere auto’s, zoals de Mercedes-Benz Gullwing, een James Bond Aston Martin en een Porsche 911 Targa, toch veel aandacht trok.”

“We dromen nog wel van een andere mooie auto, maar die komt dan zeker naast onze Kever te staan. Er staat maar één auto bovenaan het wensenlijstje en dat is de iconische Porsche 911. Die gaat er komen, dat is zeker! En dan mogen mensen tegen die tijd rustig denken dat het een midlife crisis dingetje is. Maar voorlopig is Brum een blijvend en gewaardeerd lid van ons gezin!”

OCTANE AUTO’S / Updates door stafleden, medewerkers en lezers

Volkswagen Kever 1303 Cabrio (1978)

Erik Verseef


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Wat van ver komt...

Volgend bericht

Zo oud als de industrie: Riley MPH

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Wat van ver komt...

Voor autoliefhebbers die op zoek zijn naar een mooie klassieke auto of youngtimer kunnen buitenlandse websites, afhankelijk...

22 July 2021