Laatste nieuws

Een hommage aan de ’62 Breadvan

Nieuwsberichten / 26 januari 2021

Niels van Roij Design onthult het resultaat van een echt ‘one-of-one’ coachbuilt project: de Breadvan Hommage. Op verzoek van een liefhebber van de Ferrari Breadvan uit 1962 is deze hommage gebaseerd op een moderne Italiaanse V12 Gran Turismo coupé.  

De inspiratie uit 1962

Niels zag het als een mooie en eervolle uitdaging om de historische en iconische raceauto te vertalen naar een modern auto-ontwerp. “We zien het als een groot voorrecht dat we via deze Hommage-commissie de ’62 Breadvan mogen vieren”, zegt hij. “Het was een complexe taak om de essentie van de legendarische auto te vertalen naar een eigentijds ontwerp. We wilden ons laten inspireren door het origineel, en ons er tegelijkertijd niet door laten beperken in onze creativiteit. De Breadvan Hommage is een nieuw origineel.”

Het project begon met het maken van zogenaamde ideation sketches, snelle met de hand gemaakte tekeningen, die een goed beeld geven van de mogelijkheden en verhoudingen van het ontwerp. Deze vingeroefeningen leiden uiteindelijk tot dé schets die wordt gekozen om ontwikkeld te worden tot gerenderde ideeën. Na het fijn slijpen van de renderingen en het maken van de nodige keuzes voor het definitieve ontwerp, worden de tekeningen uitgewerkt in een kleimodel.

Van Roij: “Een auto is een complexe, driedimensionale sculptuur, vanuit alle hoeken en onder divers licht moet hij kloppen. Het kleimodelleren is iteratief en de Breadvan Hommage is vele malen opnieuw vormgegeven om hem perfect te krijgen. Na het vaststellen van de juiste verhoudingen begon de zoektocht naar verfijning in de huid: het vinden van subtiliteiten voor overgangen van het ene element naar het andere. Waaronder de rijkelijk gebeeldhouwde luchtroosters op de spatborden.”

De carrosserie van de Breadvan Hommage is hand geklopt door carrosseriebouwer Bas van Roomen. Hij werkt vaak in opdracht van grote verzamelaars en restauratiebedrijven. Bas werkte ook aan het kleimodel. Enkel de voorruit is origineel gebleven en de Breadvan Hommage werd in een van de acht speciaal ontworpen rode lakken gespoten. Het interieur is handgemaakt en tot op het kleinste detail uniek voor deze auto, de unieke set dubbel verstelbare schokdempers werd door Koni ontwikkeld en de banden, de opvallende Vredestein Ultrac Vorti+, zijn de meest recente ultra-high-performance (UHP) zomerbanden van het Nederlandse bandenmerk.

Oordeel zelf aan de hand van de foto’s en onderstaande video over het resultaat van deze one-of-one!

Foto’s: Luuk van Kaatshoven

Video: New Imaging


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een Fulvia voor 50 euro

Volgend bericht

Rijd je een klassieker? Zo verzeker je ‘m

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een Fulvia voor 50 euro

Een dinerbon van 50 euro bleek voldoende om Huub van Vugt de gelukkige eigenaar te maken van een Fulvia Berlina. Er moest...

22 January 2021