Laatste nieuws

Een Mercedes 170 S met een verhaal

Showroomsterren / 18 januari 2021

Een opvallende verschijning in ‘de showroom’ is deze Mercedes 170 S van 1952, ten eerste omdat hij in heel goede staat is, ten tweede vanwege het bijzondere verhaal. Hij is namelijk al bijna zes jaar in het bezit van een jongeman, die zijn rijbewijs nog moet halen: Michiel Manassen uit Amersfoort.

Zijn verhaal: “Ik ben Michiel en ik was 12 jaar oud toen deze prachtige auto in mijn bezit kwam. De vorige eigenaar was een vriend van mijn vader en is gaandeweg tevens een vriend van mij geworden. Vanaf het moment dat ik uit de wieg kwam waren auto’s mijn grootste passie. Toen de garagedeur waarachter deze 170 S zich verschool voor mijn open ging, was ik dan ook verliefd. Urenlang kon ik praten met de vorige eigenaar over onze gedeelde hobby en kwamen allerlei verschillende meningen voorbij. Als jongen van 11 keek ik op tegen iemand met zo een auto. Omdat de eigenaar door een spierziekte niet meer zelf in de auto reed en ik inmiddels haarfijn wist hoe hij werkte, kwam ik vaak helpen als iemand de auto voor een rondje wilde meenemen. Ik was altijd in staat alles af te zeggen om de auto even te kunnen zien, horen en ruiken.”

Michiel vervolgt: “Toen de ziekte op een gegeven moment te ver was gevorderd besloot de eigenaar niet te wachten op een ellendig moment en koos ervoor om vervroegd uit het leven te stappen. Voordat hij dit deed wilde hij zeker weten dat al zijn bezittingen terecht kwamen bij mensen die daar waarde aan hechten en er ook emotioneel aan verbonden waren. Een aantal weken na zijn dood brak een dag aan die in mijn geheugen gegrift zal staan. Zijn vrouw kwam bij ons thuis eten en had een speciaal bericht voor mij. De eigenaar had besloten om de Mercedes-Benz uit 1952 aan mij na te laten omdat hij wist hoezeer ik deze auto op waarde schatte!”

Na dat moment zijn Michiel en de Mercedes niet uit elkaar gegroeid. “Ik heb met haar rally’s gereden, haar gepoetst en tot in het detail bestudeerd. Ik waardeer hetgeen mij met het cadeau krijgen van deze auto is overkomen. Nu is het moment aangebroken dat ik 18 word en ik ook enorm graag kilometers wil gaan maken in mijn eigen auto. Het liefst wil ik alle wegen van Europa af wil gaan om de vrijheid van autorijden te ontdekken. Hoe jammer het ook is, het is door de staat van de auto zonde om dat met dit erfstuk te doen en dit is de reden dat ik de Mercedes met pijn in mijn hart aanbiedt.”

Wat details over de Mercedes, het model werd geïntroduceerd in Frankfurt op de IAA in 1949. De lijnen zijn naoorlogs en worden geaccentueerd door de two-tone blauwe kleur, die bij de restauratie is aangebracht – van origine was hij rood. Michiel: “De Mercedes stuurt, rijdt en remt precies zoals hij hoort. De vorige eigenaar heeft de auto in 2001 compleet origineel gerestaureerd. Sindsdien is er weinig met de auto gereden en heeft hij altijd verwarmd binnen gestaan.” De vraagprijs is € 38.500 en de auto is hier te vinden op classic-trader.com

 


Tags: ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Martin Dijkhof, van restaureren naar coachbuilding

Volgend bericht

Een Fulvia voor 50 euro

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Martin Dijkhof, van restaureren naar coachbuilding

Martin Dijkhof heeft zijn wens vervuld, hij restaureert klassiekers op topniveau, een flink aantal jaren inmiddels. Hij heeft...

17 January 2021