Laatste nieuws

Een negenvoudig eerbetoon aan Aldo Brovarone

Nieuwsberichten / 4 mei 2021

De 777 Club-collectie van Andrea Levy, een Italiaanse ondernemer en autoverzamelaar, is verrijkt met de komst van negen Lancia Gamma Coupé’s, in alle geleverde negen kleurencombinaties van dit model. De Gamma Coupé werd officieel gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 1976. Nu, 45 jaar later worden de negen auto’s uit de collectie gerestaureerd door de Torino Heritage Association en door expert Domenico Totino, waarna ze op 12 oktober hun opwachting zullen maken als onderdeel van de tentoonstelling ter ere van ontwerper Aldo Brovarone, in het Turijnse automuseum MAUTO.

Aldo Brovarone is de ontwerper die bij Pininfarina uit wiens potlood de Lancia Gamma Coupé werd geboren. Hij was ook verantwoordelijk voor modellen als de Dino 246 en de Alfa Romeo Duetto. Aldo is in oktober 2020 overleden en de tentoonstelling wordt nu als een eerbetoon aan deze ontwerper georganiseerd.

De eerste serie van de Lancia Gamma Coupé, gebouwd van 1976 tot 1980, werd geleverd met twee motoren: een 2-liter viercilinder met 120 pk en een 2,5-liter viercilinder motor met 140 pk. Latere uitvoeringen kregen een injectiemotor. In totaal zijn er ongeveer 5.580 exemplaren gebouwd totdat in 1984 de productie stopte. De modellen in de 777-collectie zijn afkomstig uit de eerste en tweede serie en zijn uitgevoerd in prachtig klinkende kleuren: Bianco, Blu Lancia, Avorio, Nero, Rosso Nearco, Grigio Chiaro Metallizzato, Marrone Metallizzato, Azzurro Chiaro Metallizzato, Beige Chiaro Metallizzato.

De eigenaar, Andrea Levy, zegt: “Ik heb Aldo Brovarone jaren geleden ontmoet en ik was onder de indruk van zijn moderne geest en enthousiasme. Ik zocht en kocht de negen Lancia Gamma Coupé’s omdat ik gefascineerd was door zijn innovatieve en futuristische visie op auto-ontwerp. De Gamma Coupé is vandaag de dag nog steeds ongelooflijk, zowel van buiten als in het futuristische interieur. De tentoonstelling is een verdiend eerbetoon.”

Alfredo Stola, oprichter van StudioTorino, had een goede relatie met Aldo Brovarone; samen creëerden ze enkele unieke auto’s, zoals de Fiat Stola Dedica, de Stola Abarth Momotipo, de Stola S82, de Stola GTS en de Ruf RK Spyder en Coupé. Hij zegt: “Ik heb uren naar zijn verhalen en anekdotes geluisterd en dat stelde mij in staat om de magie van auto-ontwerp in Turijn te ervaren. Nadat hij Pininfarina had verlaten hebben we samengewerkt en gedroomd en ontworpen en ik ben veel trots op wat we hebben bereikt.”

 


Tags: , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Petroleum in de tank, water in de banden

Volgend bericht

830 pk voor twee nieuwe Ferrari specials

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Petroleum in de tank, water in de banden

Je weet hoe dat gaat, als je in boeken aan het zoeken bent naar informatie over een bepaalde auto, in dit geval de Jalpa,...

3 May 2021