Laatste nieuws

Ford gaat elektrisch – de Mustang ook

Nieuwsberichten / 7 april 2019

Ford gaat vol gas voor elektrisch rijden. Tijdens een groot persevenement in Sugar City in Halfweg – onder het motto ‘Go Futher’ – heeft Ford niet minder dan zestien geëlektrificeerde auto’s getoond. Daaronder bevindt zich een ‘Mustang Inspired Performance SUV’, vol-elektrisch en met een actieradius van 600 kilometer.

Veel wilde Ford er verder niet over loslaten, maar Steven Armstrong (Chairman Ford of Europe) vertelde dat ‘it goes like hell’. Terwijl hij dat zei was er op het scherm achter zijn rug een teaser te zien, waarop duidelijk waar te nemen was dat de ‘performance SUV’, min of meer dezelfde achterlichten heeft als de Mustang GT. Alhoewel Ford alleen sprak van ‘inspired’ lijkt het niet onaannemelijk dat de nieuwe SUV niet alleen trekken van de Mustang zal hebben, maar ook onder diens naam verkocht gaat worden. Eind 2020 komt hij op de markt.

Het is nog maar de vraag hoe de liefhebbers van Amerika’s meest verkochte sportauto op hem zullen reageren. Over de acceleratie hoeven ze zich in elk geval geen zorgen te maken – de elektrisch ‘Mustang SUV’ zou mede dankzij vierwielaandrijving sneller van 0 naar 100 accelereren dan de Mustang GT met V8.

Maar hoe zit het met de beleving? Armstrong beantwoordde die vraag met de opmerking dat Ford het als een missie ziet elektrische auto’s te bouwen die ook rijplezier beiden. “We will electrify the driving experience”, aldus Armstrong, die zei ervan overtuigd te zijn dat binnen tien jaar de helft van alle verkochte auto’s op de een of andere wijze geëlektrificeerd zal zijn.

Tweede onthulling was de nieuwe Kuga, die geïntroduceerd gaat worden met drie elektrische aandrijflijnen: mild hybrid, hybrid en plug-in hybrid.In Europa is inmiddels 1 op 3 verkochte auto’s een SUV, maar Ford heeft daarin een te klein aandeel, het blauwe ovaal scoort ‘slechts’ 1 op 5. Om daar verandering in te brengen gunde Ford de verzamelde pers ook een welbewust slecht verlichte sneak preview van de nieuwe Puma, een SUV die zich tussen de Kuga en de (ook vernieuwde) Explorer moet nestelen.

Ford heeft zes mild hybrid versies aangekondigd (mHEV’s) van de Fiesta, Focus, Kuga, Transit, Transit Custom en Tourneo Custom. De Fiesta en Focus EcoBoost Hybrids zullen 155 pk uit hun 1,0-liter driecilinder halen dankzij een grotere turbo, echter zonder turbogat, belooft Ford.

Daarnaast komen er drie hybrid-versies (HEV’s) van de Mondeo, Mondeo Wagon en Kuga. De Mondeo ST Wagon zal 187 pk uit zijn hybride aandrijflijn halen, en zal al bij minder dan 20.000 kilometer economischer zijn dan een ‘normale’ Mondeo.

Van de Explorer, Kuga, Transit Custom en Tourneo Custum komen bovendien ook plug-in hybrids (PHEV’s) op de markt. De nieuwe Explorer, die er een stuk beter uitziet dan zijn voorganger, wordt Ford’s zevenzits vlaggenschip en zal de krachtigste SUV in zijn segment zijn. Het is een plug-in hybrid die 40 kilometer elektrisch kan rijden en 450 pk aan systeemvermogen heeft, waarvan 100 pk van de elektromotor en 350 van de 3,0-liter V6 met turbo. Het koppel zal op 840 Nm komen en hij zal een geremd aanhanger van 2500 kilo kunnen trekken.

Kopers van de plug-in hybrid Kuga mogen op de 225 pk aan systeemvermogen rekenen en een vol-elektrische actieradius van 50 kilometer.

Het aantal noviteiten wordt voltooid door twee vol-elektrische auto’s, zijnde de ‘Mustang Inspired Performance SUV’ en een speciale versie van de Transit, die vol-elektrisch zal zijn zonder nadelige effecten op het maximale laadgewicht.

Nummer zestien in de rij is de nieuwe Puma, waarvan Ford een sneak preview gaf. Deze cross-over zal van 48 Volt hybridetechniek voorzien zijn. Van de aangekondigde modellen zullen er acht nog dit jaar op de markt komen.

 

 

 


Print Friendly, PDF & Email
Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Capital Cars & Classics, weer bijzonder divers

Volgend bericht

The World’s Fastest Gull Wing
Uitgelicht

Capital Cars & Classics, weer bijzonder divers

'Van je vrouw moet je het maar hebben.' Dat zal Doede Kromhout gedacht hebben toen zijn vrouw een ankersmederij voor...

28 March 2019

Webdevelopment Passionate Bastards