Laatste nieuws

Geboren op het circuit

Nieuwsberichten / 16 februari 2021

Porsche presenteert de nieuwe 911 GT3, een high-performance sportwagen die in nauwe samenwerking met Porsche Motorsport werd ontwikkeld.

In de nieuwe GT3 wordt volgens Porsche meer racetechnologie dan ooit toegepast en het resultaat is een auto die op het circuit optimaal presteert, en die tegelijkertijd zeer geschikt zou zijn voor dagelijks gebruik.

De 510 pk sterke 4,0-liter zescilinder boxermotor in de nieuwe 911 GT3 is gebaseerd op de motor van de 911 GT3 R, die vrijwel zonder aanpassingen wordt toegepast in de nieuwe 911 GT3 Cup. De opgegeven topsnelheid is 320 km/h en de auto accelereert in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/h. Pure rijbeleving wordt gegarandeerd door een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Dankzij de geavanceerde aerodynamica, een resultaat van de ervaring die Porsche Motorsport heeft opgedaan op het circuit, bouwt de GT3 veel downforce op. Wanneer de handmatig verstelbare achterspoiler in de performance-positie staat, genereert hij samen met de diffuser een duidelijk hogere neerwaartse druk waardoor de auto in snelle bochten nog beter dan zijn voorganger aan het asfalt ‘plakt’.

Met een handgeschakelde versnellingsbak weegt de auto volgens Porsche 1.418 kg, met PDK 1.435 kg. De voorklep is gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP), de ramen zijn van lichtgewicht glas, het gewicht van de remschijven is geoptimaliseerd en de velgen van gesmeed lichtmetaal brengen het gewicht verder omlaag. De lichtgewicht sportuitlaat zorgt zelfs voor een gewichtsreductie van 10 kg.

Op de Nordschleife van de Nürburgring – traditioneel het circuit waar alle sportwagens van Porsche uitvoerig worden getest – heeft de auto volgens de fabrikant een nieuw record gevestigd; de nieuwe GT3 is het eerste productiemodel met een atmosferische motor dat onder de 7 minuten-grens is gedoken. Testrijder Lars Kern noteerde op het 20,8 kilometer lange circuit een tijd van 6:59,927 minuten.

Nieuw is het Track Screen: met een enkele druk op de knop worden de digitale displays links en rechts van de tot 10.000 tpm reikende toerenteller uitgeschakeld. De informatie beperkt zich vervolgens tot de bandenspanning, oliedruk, olietemperatuur, het brandstofpeil en de watertemperatuur en gekleurde balkjes aan de linker- en rechterzijde van de toerenteller die als schakelindicator dienen.

De eerste exemplaren van de nieuwe Porsche 911 GT3 worden in mei verwacht bij de Nederlandse Porsche Centra. De consumentenadviesprijs begint bij € 236.200.


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Dit was nog maar het begin

Volgend bericht

McLaren onthult de Artura

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Dit was nog maar het begin

Deze Porsche 911 Carrera RSR 2.1 Turbo was de eerste auto met drukvulling die Le Mans reed. En hij was zo succesvol dat sindsdien...

15 February 2021