Laatste nieuws

Giulia GTA, de legende is terug

Nieuwsberichten / 3 maart 2020

Geïnspireerd op de Giulia GTA van 1965, zowel qua techniek als concept, dat is Alfa Romeo’s nieuwe GTA. Geheugenopfrisser: de Giulia GTA was een van de succesvolste racetoerwagens in de jaren ’60 en het is nu een zeer gewaardeerde – en prijzige klassieker. Hij was gebaseerd op de Giulia Sprint GT, maar de buitenhuid van zijn carrosserie was van aluminium en hij had een sterkere motor met dubbele ontsteking, later ‘Twin Spark’ gedoopt. Vanwege zijn lagere gewicht werd de door Autodelta ontwikkelde auto GTA genoemd, voor Gran Turismo Alleggerita.

De nieuwe GTA vormt min of meer hetzelfde recept. Hij is gebaseerd op de veelgeprezen Giulia Quadrifoglio, waar 100 kilo gewicht uit is gehaald door gebruik van lichtere materialen. De 2,9-liter V6 met twee turbo’s heeft bovendien meer vermogen gekregen: van 510 naar 540 pk. Daardoor is de verhouding tussen gewicht en vermogen op 2,82 kilo per pk gekomen.

Het spreekt voor zich dat de set-up van het chassis extremer is gemaakt, evenals het weggedrag en de aerodynamica. Het laatste is met de hulp van Sauber Engineering geoptimaliseerd, met meer neerwaartse druk als hoofddoel.

De GTA zal waarschijnlijk mieters klinken, met dank aan zijn in de koolstofvezel diffuser geïntegreerde titanium Akrapovič uitlaatsysteem. Hij staat op 20-inch lichtmetalen wielen, met een centrale moer, een unicum voor een sedan, aldus Alfa Romeo.

Duidelijk zichtbaar is dat de spatschermen verbreed zijn vanwege de vijf centimeter grotere spoorbreedten voor en achter. Het motorvermogen is verhoogd door de V6 opnieuw te kalibreren en af te stemmen op het uitlaatsysteem.

Het gewicht is verlaagd door de zijruiten en achterruit in lexaan uit te voeren en het dak, de voorbumper, de voorschermen, de verbredingen en de stoelen van koolstofvezel te maken.
De GTA zou met zijn Launch Control in 3,6 seconden van 0 naar 100 km/h accelereren

Er zullen slechts 500 stuks gemaakt worden en het orderboek ligt vanaf nu open. De geluksvogels die er een kunnen kopen zullen moeten kiezen tussen een ‘gewone’ GTA en een GTAm, die nog steeds straatlegaal is, maar nog meer voorbereid is op circuitgebruik met twee racekuipstoelen, een rolkooi en zespunts veiligheidsgordels. De GTAm heeft bovendien geen deurpanelen, geen achterbank en er is geen klink om de portieren te openen, maar een riempje.

Waar we de komst van deze bloedmooie en supergave GTA’s aan te danken hebben? Alfa Romeo viert op 24 juni zijn 110e verjaardag….


Tags: , , ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Saab 900i (1989): Haat en liefde

Volgend bericht

Derde Kraantje Lek Revival

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Saab 900i (1989): Haat en liefde

“Ik doe alles voor mijn Saab, maar ik baal er enorm van hoe vaak er iets kapotgaat.” Een perfecte samenvatting van de haat-liefde...

1 March 2020