Laatste nieuws

Goodwood Festival of Speed eert Jacky Ickx

Nieuwsberichten / 7 april 2020

Het leidende thema voor het Festival of Speed (data in verband met het coronavirus nog onbekend) is ‘The Maestros – Motorsport’s Great All-Rounders’. Het zal geen verrassing zijn dat Jacky Ickx daarin een hoofdrol speelt.

Ickx in 1969 Brabham BT26

Ickx staat immers bekend als ‘s werelds grootste – of minstens een van de grootste – allrounder rijders. Hij heeft zich zowel een meester getoond in sports cars als in toerwagens en in de Formule 1, de rallysport en zelfs ook op motorfietsen. De briljante Belg heeft op zijn CV zes overwinningen staan in de 24 Uren van Le Mans, plus acht Grand Prix overwinningen en kampioenstitels in CanAm 1979, het Europese toerwagenkampioenschap van 1965 en de Formule 2 in 1967.

Derek Bell and Jacky Ickx first won Le Mans in 1975

Daarmee is de lijst nog lang niet ten einde: Ickx won ook tweemaal de Spa 24 Hours, won in 1983 de Parijs-Dakar Rallye Raid met een Mercedes en schreef ook de beroemde Bathurst 1000 in Australië op zijn naam. De nu 75-jarige Ickx heeft ook enkele Belgische en Europese motorfiets trial-titels gewonnen aan de start van zijn loopbaan.

Start of 1970 British Grand Prix – Jacky Ickx in Ferrari

Andere maestro’s die zich in meerder race-disciplines onderscheidden en ook tijdens het Festival aandacht zullen krijgen zijn Achille Varzi, Tazio Nuvolari, John Surtees, Stirling Moss, Jim Clark, Graham Hill, Dan Gurney en de ‘Father of Drifting’, Kunimitsu Takahashi, een Japanse motorracekampioen die ook met succes geracet heeft de F1 en sports cars.
Veelzijdige fabrikanten en team komen ook aan bod, reken op Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Ferrari, Porsche, Lotus, Honda, McLaren, Ford, Williams, Penske and Ganassi. Zij zullen zich allemaal presenteren, samen met hun auto’s en motorfietsen.


Tags: , ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

McLaren 720S, definitief op het podium

Volgend bericht

Autorijden, kan dat eigenlijk nog wel?

Bezoekers lazen ook


Meer historie

McLaren 720S, definitief op het podium

Opvolgers zijn dikwijls anders dan hun voorgangers, maar niet altijd beter. De McLaren 720S echter legt de lat in alle...

6 April 2020