Laatste nieuws

Goud voor het eerste horloge op de maan

Chrono / 7 december 2018

 

Buzz Aldrin en Neil Armstrong droegen als eersten een Speedmaster op de maan. Omega vierde dat met een serie gouden exemplaren, waarvoor president Nixon vriendelijk moest bedanken. Maar Amerika’s astronauten hoefden dat niet….
De 20ste juli in 1969 was een belangrijke dag voor de mensheid, heel de wereld volgend ademloos wat er hoog boven onze hoofden gebeurde. Bij de Omega Watch Company in Zwitserland moeten ze ook met spanning gevolgd hebben hoe astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin ongeveer een kwartiertje na Neil Amstrong voet op de maan zette. Aldrin droeg namelijk een Omega Speedmaster om zijn pols – en daardoor werd dat het allereerste horloge dat op het oppervlak van de maan gedragen is.

Om die maanlanding luister bij te zetten en het slagen van de eigen marketingstunt te vieren, bracht Omega niet lang na de terugkeer van de Apollo XI en zijn bemanning een heel speciale versie van de Speedmaster Professional uit, de volledig van 18-karaats goud gemaakte Apollo XI, onder verzamelaars bekend als BA145.022-69.
Uiterlijk waren er behalve het goud nog enkele verschillen ten opzichte van de andere, altijd stalen, Speedmasters. Zo hadden ze een bordeauxrode ring rond de wijzerplaat en een inscriptie op de achterkant. Het uurwerk was hetzelfde als de andere Speedmaster, het bekende en betrouwbare Calibre 861.

Tijdens een galadiner in Hotel Warwick in Houston zijn de eerste ‘Apollo XI Commemorative’ Speedmasters uitgereikt aan de astronauten. De eerste 30 waren voor speciale personen bestemd, waarvan de nummers 3 tot en met 28 over een verloop van tijd aan astronauten zijn geschonken, met hun naam, rang en missie op de achterkant gegraveerd plus de fraaie en zeer passende inscriptie ‘To mark man’s conquest of space with time, through time, on time’.
De nummers 1 en 2 waren voor de toenmalige president Nixon en vice-president Spiro T. Agnew. Beide heren hebben er echter voor bedankt – ze volgden braaf de regels – en beide geweigerde horloges verblijven nu in het Omega museum in Zwitserland.
De gouden Apollo XI Speedmasters die Omega na die eerste 30 maakte, verschillen alleen door de andere inscriptie op de achterzijde, er staat ‘The First Watch Worn on the Moon’ op.

Omega is de Apollo XI Speedmaster tot in 1973 in kleine series blijven maken, tot een totaal van 1014 stuks. Alleen de eerste 100 zijn geleverd in een bijzondere doos, met het uiterlijk van een zwart stuk rots, zoals dat op de maan gevonden had kunnen zijn.
Ik zie de Speedmaster het liefst met een stalen kast, maar we hebben nu een gouden Apollo XI in de winkel en het is verdraaid moeilijk niet voor de uitstraling ervan te vallen. Het is een zeer opvallend horloge, niet alleen in je hand, ook aan je pols trekt het onmiddellijk de aandacht. De combinatie van de bordeauxrode rand met witte cijfers en de overige zwartgelakte details pakt heel er goed uit. In kleine lettertjes staan tweemaal OM onderin de wijzerplaat, dat staat voor Or Massif, Frans voor ‘massief goud’. Het horloge weegt dan ook 165 gram.

Heel mooi is ook dat de wijzerplaat speciaal behandeld is, het grootste deel ervan is verticaal ‘geborsteld’, maar bij de sub-dials is dat concentrisch gedaan. Die drie complicaties zijn bovendien een beetje ‘verzonken’. Daardoor krijgt de gouden wijzerplaat drie verschillende tonen, wat hem nog mooier maakt.
Het is inmiddels een relatief zeldzaam en gezocht horloge, en het zal geen verrassing zijn dat de gouden BA145.022 Speedmasters verzamelaarsobjecten zijn geworden. Nieuw werd hij in 1970 verkocht voor net iets minder dan 4000 Zwitserse francs, zevenmaal zoveel als een ‘gewone’ met stalen kast. De Apollo XI Speedmasters komen niet vaak op de markt en slechts sporadisch kom je er een op een veiling tegen, en dan gaat de prognose geregeld richting 40 mille en hoger. Hoe ver daarover hangt af van de staat, de aanwezigheid van de originele gouden band en bijbehorende documenten en ook van de speciale doos met driedimensionaal rots-reliëf. Voor een van de weinige exemplaren die aantoonbaar van een astronaut is geweest – met de juiste inscriptie op de achterzijde – wordt het veelvoudige of meer gevraagd. Die zijn letterlijk als een raket de hoogte in gegaan. Hoe toepasselijk wil je het hebben? De andere gouden Speedmasters zullen dichter bij de aarde blijven, maar een effect op hen zal er zeker zijn.

Roel van den Haak is gespecialiseerd in vintage horloges en heeft een winkel, Amsterdam Watch Company in de Amsterdamse Reestraat (www.awco.nl).


Print Friendly, PDF & Email
redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Een beroemde dame op je arm

Volgend bericht

Lezersreis USA West Coast
Uitgelicht

Een beroemde dame op je arm

  Een horloge in de vorm van een radiatorgrille, nota bene van een Rolls-Royce. Compleet met het beroemde logo...

7 December 2018

Webdevelopment Passionate Bastards