Laatste nieuws

Het Officine Classiche van FCA Heritage

Nieuwsberichten / 18 november 2020

Deze week heropende FCA Heritage, de afdeling van de FCA Group die de historische erfenis Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Abarth beschermt, het nieuwe ‘Officine Classiche’.

In dit restauratie- en certificeringsatelier voert FCA in opdracht van bezitters van klassieke auto’s van het merk een reeks diensten uit, van certificeringen van authenticiteit tot technische ondersteuning, onderhoud en complete restauraties. Het is FCA duidelijk dat het behouden van het erfgoed niet alleen bijdraagt aan de historische waarde en uitstraling van de merken, maar ook aan de portemonnee. Het is naast historisch, ook gewoon een commerciële afdeling. Win-win noemen we dat.

“De vernieuwing van ons Officine Classiche markeert een nieuw startpunt van waaruit we naar de toekomst kijken. Het is een plek waar ons auto-erfgoed weer tot leven gebracht wordt”, aldus Roberto Giolito, FCA’s EMEA Head of Heritage. “Precies dat is de belangrijkste missie van FCA Heritage: niet alleen om de edelstenen die we uit onze geschiedenis hebben geërfd te beschermen, maar ook nieuw leven in te blazen. Deze erfenis blijft de modellen van morgen inspireren, natuurlijk duurzamer, met de Italiaanse schoonheid die onze ‘kunstwerken op vier wielen’ altijd heeft gemarkeerd.”

De Officine Classiche, geopend in 2015 op de voormalige plek van de Mirafiori 83 fabriek aan de Via Plava in Turijn, beslaat nu een oppervlakte van ongeveer 6.000 m2 – vergeleken met de oorspronkelijke 900 m2, en is uitgerust met 12 bruggen, specifieke gereedschappen en plaatbewerkingsmachines en gespecialiseerde werkplaatsen, waaronder een cabine voor het lakken van afzonderlijke componenten. De indeling van de werkplaats en selectie van de apparatuur werd gedaan in samenwerking met specialisten van Mopar. Hier worden alle reparatie-, restauratie- en certificeringswerkzaamheden uitgevoerd aan klassieke Alfa Romeo’s, Fiats, Lancia’s en Abarth’s, van particuliere verzamelaars en uit de eigen collectie van FCA Heritage. In totaal hebben er tussen 2015 en nu tientallen restauraties plaatsgevonden en zijn er ongeveer 500 certificeringen afgegeven aan autobezitters van over de hele wereld.

De Officine Classiche biedt ook de mogelijkheid tot een ‘Certification of Authenticity’. Wanneer elk aspect van de klassieke auto in detail is geanalyseerd en de productiegegevens en technische specificaties in de bedrijfsarchieven zijn geverifieerd, certificeert FCA Heritage de authenticiteit van het voertuig en geeft ook de taxatiewaarde op. Op klantverzoek kan deze certificering ook bij de eigenaar thuis worden uitgevoerd. Voor de wat minder vermogende eigenaren van een jongere Alfa Romeo, Lancia, Abarth of Fiat is er ook de mogelijkheid om een geboortebewijs van de auto aan te vragen, gebaseerd op het chassisnummer (link).

Dat FCA het erfgoed van haar merken beschermt en het op deze professionele manier organiseert, kunnen we alleen maar toejuichen. Het heeft lang geduurd voordat de ‘bean counters’ in het bedrijf door kregen dat het hoog tijd was om bijvoorbeeld alle opgeslagen Lancia’s onder het stof vandaan te halen. Met de FCA Heritage Hub en nu het hernieuwde Officine Classiche is er een belangrijk bedevaartsoord tot leven gekomen!


Tags: , , , , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Veel 308 met een vleugje Testarossa

Volgend bericht

Een perfect rijdende ‘Grön Groda’

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Veel 308 met een vleugje Testarossa

Bij Prins Classics in Nunspeet stond deze origineel Nederlands geleverde Ferrari 328 GTS van 1988 met slechts twee eigenaren...

17 November 2020