Laatste nieuws

Hoe verzeker je een klassieker?

Nieuwsberichten / 30 oktober 2019

Zo verzeker je jouw klassieke auto
Ben je eigenaar van een klassieke auto? Dan wil je ongetwijfeld je auto zo goed mogelijk verzekeren. Maar misschien weet je niet zeker welke verzekering het beste bij je past, en waar je allemaal op moet letten. In dat geval ben je hier aan het juist adres.

Bepalen of je auto klassiek is
Er zijn verschillende eisen die bepalen of je auto een oldtimer is volgens een verzekeraar. Echter moet je per verzekeringsmaatschappij kijken wat exact de voorwaarden van een oldtimer zijn. Neem dus contact op met een verzekeraar die mogelijk interessant voor je is om te kijken wat ze je kunnen bieden. En of klassieke auto’s mogelijk buiten het beleid vallen.

Specifieke verzekerplannen
Soms kom je weg met een standaard verzekering die ook voor normale auto’s wordt gebruikt. Echter moet je altijd zeker weten dat je alle dekking krijgt die je wenst. Vaak willen eigenaars van oldtimers namelijk een andere dekking dan eigenaren van normale auto’s. Een oldtimer is dan ook niet zomaar een auto en is ook een soort pronkstuk, en dat zie je vaak terug in het soort verzekering dat men neemt.

Zo nemen eigenaren van klassieke auto’s de auto vaak mee naar rally’s en autoshows. En wanneer je dit doet, is dit slim om dit te melden bij je verzekeraar. Want dit kan mogelijk de kosten beïnvloeden. Wanneer je jouw auto wilt verhuren is het zeker raadzaam om dit te melden.

Ten slotte is het zo dat klassieke auto’s gemaakt zijn met oude onderdelen. Vaak zijn deze moeilijk te vinden wanneer ze vervangen moeten worden. Je wilt dan ook dat je de onderdelen die mogelijk iets duurder zijn, ook goed kunt verzekeren. Raadzaam is dus altijd om dit na te vragen bij je verzekeraar.

De kosten van zo’n verzekering
Je zal vast bedacht hebben dat een verzekering voor klassieke auto’s duur kan zijn. Echter heb je hierbij wel een voordeel. Je maakt vaak minder kilometers, wat de kans op een ongeval drastisch minder maakt.

De kosten van je autoverzekering zullen dus mogelijk hoger zijn. Maar je verzekeraar zal het feit dat je minder kilometers maakt ook zeker meenemen in het bepalen van je premie. Soms kan het voorkomen dat je verzekeraar een limiet geeft op het aantal kilometers. Houd hier dus rekening mee, omdat je claim anders niet goedgekeurd kan worden als je dit overschrijdt. Maar en ander voordeel waar je van profiteert is dat je door minder te rijden, waarschijnlijk betrokken raakt in minder ongelukken. Waardoor je meer schadevrije jaren kunt opbouwen.

Wij raden je dus aan om vooraf uitgebreid onderzoek te doen alvorens je een verzekering afsluit. Het neemt meer tijd in beslag dan het verzekeren van een normale auto. Maar omdat het maatwerk is, kun je niet zomaar met de eerste aanbieder in zee gaan. Ga daarom een gesprek aan met meerdere aanbieders en geef duidelijk aan wat je wensen zijn en wat voor auto je hebt. Een goede verzekeraar kan je voorzien van je het juiste advies om een passende verzekering af te sluiten.


Print Friendly, PDF & Email
Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Zoute Grand Prix 2019

Volgend bericht

Nieuwe glans voor Daf in Eindhoven
Uitgelicht

Zoute Grand Prix 2019

Knokke-Heist, en in het bijzonder het trendy gedeelte rond Het Zoute (spreek uit Het Zoete), was het toneel voor de Tiende...

28 October 2019

Webdevelopment Passionate Bastards