Laatste nieuws

Innocenti paradijs in een ‘kijkdoos’

Man & Machine / 11 augustus 2020

Wim Takken kwam een paar jaar geleden op internet wat foto’s tegen van een op schaal gebouwde miniatuurgarage. Recent heeft hij met veel creativiteit zijn eigen Innocenti diorama gerealiseerd.

“Dat wat wij vroeger een kijkdoos noemden, blijkt ook wel een diorama te heten. De voorbeelden van de op schaal gebouwde miniatuurgarages die ik had gezien bleven mij bezighouden. Tot ik een paar maanden geleden besloot om er zelf maar eens een te gaan maken. Zelf heb ik een Innocenti Mini Cooper uit 1974, dus voor mij was het helder dat het een Innocenti-garage moest worden. In mijn hoofd vormden zich allemaal ideeën over hoe zoiets eruit moest gaan zien.”

“Van een lokaal bedrijf heb ik wat latjes, plankjes en stukjes berken-triplex gekregen en toen ben ik op internet verder gaan zoeken naar de dingen die de miniatuurgarage interessant maken, zoals een werkbank, motortakel, gereedschapskasten, lasapparaten, kisten, olieblikken, pin-up kalender en dergelijke. Een bouwdoosje van Fujimi in de schaal 1:24 bevatte veel van die dingen, inclusief veel los gereedschap. Verder heb ik op internet nog poppetjes (monteurs) en twee Innocenti modelauto’s in de passende schaal gevonden. En op een beurs heb ik een bouwdoos van de derde auto, een Mini, aangeschaft.”

“Die laatste heb ik maar deels gebouwd, want de wielen, het achtersubframe, de uitlaat, de voorstoelen, de remtrommels, grills, extra buitenspiegels en bumpers heb ik gebruikt om naast de auto te leggen of om op een schap te leggen. De garage is deels van een verdieping voorzien. Daar staat het bureau van de chef werkplaats, compleet met telefoon, intercomstation en wat leesvoer. Op de verdieping liggen ook onderdelen van de auto’s waaraan beneden gewerkt wordt en er staat een bijzondere Innocenti in politieuitmonstering.”

“Voor de aankleding heb ik logo’s van vooral Italiaanse producten uit autobladen gehaald en die op de muren geplakt. Zelf heb ik een brug gebouwd en de verdieping van een “ijzeren” borstwering voorzien. Ook de pallet, die ergens tegen de muur staat, is van stukjes afvalhout gemaakt. Voor de bezem heb ik zelfs een deel van mijn eigen hoofdhaar afgestaan en de lichtstraten in het dak zijn voorzien van kunstglas afkomstig van twee flacons nailpolishremover van het Kruitvat. Ook de binnenverlichting is afkomstig van het Kruitvat. Om de politieauto op de verdieping geloofwaardigheid te geven, heb ik via Marktplaats een heftruck gekocht.”

“Alle onderdelen die los liggen of staan zijn ook daadwerkelijk niet gefixeerd. Dus het gereedschap kan zo opgepakt en verplaatst worden. Het moest vooral niet zo’n moderne, brandschone garage worden en om dat na te bootsen zijn de vloer, de brug en de muren met buitenbeits een beetje ‘vies’ gemaakt. De voorkant is voorzien van een plaatje glas uit een schilderijlijstje van Action en daar weer voor heb ik een front voor de garage gemaakt. Aan de binnenkant zijn er twee grote deuren en een loopdeur aangebracht, die aan de buitenzijde zijn voorzien van rolluiken, gemaakt van de verpakking van een rol beschuit. Ondanks het feit dat ik niet gezegend ben met een grote hoeveelheid geduld is dit toch een project dat er veel plezier gegeven heeft. Het bedenken, zoeken en bouwen is erg leuk om te doen. Een aanrader!”


Tags: , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een banker’s muscle car

Volgend bericht

Innocenti Mini Cooper 'met werk'

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een banker’s muscle car

Nieuw in de garage van huize Roks is deze Chrysler 300C. De Focus ST Wagon vertrokken en na het afscheid daarvan – met weemoed...

7 August 2020