Laatste nieuws

Jaguar C-type ‘Continuation’

Nieuwsberichten / 28 januari 2021

Jaguar Classic viert zeventigste verjaardag van Jaguar C-type met een serie handgemaakte nieuwe exemplaren (Continuation-programma) van legendarische sportauto uit jaren vijftig. Het biedt mensen de mogelijkheid om authentieke, nieuwe exemplaren van de Le Mans-winnaar van 1953 te bezitten.

Jaguar bouwde de C-type van 1951 tot 1953. Het bijzonder vloeiende ontwerp was van Malcolm Sayer, die niet alleen de ontwerper van Jaguar was, maar ook aerodynamicaspecialist en kunstenaar. De Jaguar C-type won al bij zijn eerste deelname in 1951 de 24-uursrace van Le Mans. Dat was de eerste van de zeven Le Mans-overwinningen die Jaguar op zijn naam schreef.

In 1952 was de Jaguar C-type de eerste raceauto met innovatieve schijfremmen. Jaguar had het revolutionaire remsysteem toentertijd ontwikkeld in samenwerking met Dunlop. De C-type, met Stirling Moss aan het stuur, behaalde dat jaar als eerste raceauto met schrijfremmen een overwinning, in de Grand Prix van Reims (Frankrijk).

In 1953 won Jaguar met de C-type opnieuw de 24-uursrace van Le Mans. Ook deze overwinning was een primeur voor een raceauto met schrijfremmen. Mede dankzij privéteams die veel successen oogstten met de C-type, werd Jaguar tweede in het eerste World Sportscar Championship-seizoen.

Van de 53 exemplaren die Jaguar in de jaren vijftig bouwde, werden er 43 verkocht aan privéteams. Dat waren reguliere productieauto’s, voorzien van trommelremmen en dubbele SU-carburateurs. Het vermogen bedroeg 200 pk en de auto’s kwamen overeen met de C-types waarmee Jaguar in 1951 racete.

Acht Continuation-modellen

Jaguar bouwt acht C-type Continuation-exemplaren in de aanloop naar het evenement in 2022 waar eigenaars van Jaguars C-types bijeenkomen. Elke C-type Continuation wordt gebouwd volgens de specificaties van de auto die in 1953 de race in Le Mans won. Dat betekent een 3,4-liter zescilinder lijnmotor met drie dubbele Weber 40DCO3-carburateurs, een vermogen van 220 pk en schijfremmen.

 

 

 

Er zijn twaalf authentieke carrosseriekleuren en acht interieurkleuren beschikbaar. In de configurator zijn ook de optionele ronde vlakken voor racenummers en badges voor het stuurwiel en de motorkap te bekijken. Andere opties voor de Jaguar C-type Continuation zijn door de FIA goedgekeurde racegordels en rolbeugels. En die zijn niet alleen voor de show. Met deze authentieke nieuwe C-types kunnen eigenaren namelijk deelnemen aan historische races op het circuit en op afgesloten trajecten.

Een configurator op www.classicvisualiser.jaguar.com brengt C-type in 3D tot leven.

 

 

 


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Rijd je een klassieker? Zo verzeker je ‘m

Volgend bericht

De GVR en een blaze-orange MGB GT

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Rijd je een klassieker? Zo verzeker je ‘m

Advertorial Rijd je in een mooie klassieker? Dan wil je natuurlijk onbezorgd kunnen genieten en deze dus goed verzekeren....

27 January 2021