Laatste nieuws

Jeep Compass: volwassen en rijk uitgerust

Rij-impressies / 10 mei 2021

Vorige week mochten we de nieuwe Jeep Compass meenemen voor een korte Nederlandse vakantiereis; zelfs in de kou van mei 2021 was de auto een aangename reisgenoot waarmee de onverwacht mooie omgeving rond Amsterdam werd verkend.  

Daar waar de eerste Jeep Compass nog werd gekenmerkt door een onvolwassen en minder fraai geproportioneerd uiterlijk, is de nieuwe Compass nu een duidelijk onderdeel van de Jeep-familie. Wij reden de 4xe plug-in hybride variant, in een opvallende kleurstelling: metalliek zilver met zwarte en blauwe accenten en zwarte wielen. In donkergroen met bescheiden lichtmetalen wielen is het een heel andere auto met een duidelijk sympathiekere uitstraling.

Naast het nieuwe uiterlijk biedt de auto een luxe interieur en zit bovendien bomvol technische zaken zoals het 10,25-inch full-HD digitale instrumentenpaneel, draadloze Apple CarPlay en Android Auto smartphone-integratie en het nieuwe 10,1-inch touchscreen dat centraal in het midden van het dashboard is geplaatst. Volgens Jeep is de nieuwe Compass de eerste Europese Jeep die volgens niveau 2 autonoom kan rijden.

De nieuwe Compass is uitgerust met een reeks efficiënte verbrandings- en plug-in hybrid-motoren en een reeks geavanceerde actieve en passieve veiligheidssystemen die het dynamische gedrag en de Jeep 4×4-capaciteiten versterken. Volgens de fabrikant stoot de GSE viercilinder 1,3-liter turbobenzinemotor tot 27% minder CO2 uit (WLTP-cyclus) in vergelijking met het vorige benzinemodel. 100% elektrisch rijden, dus zonder uitstoot, kan ook met de 4xe plug-in hybride variant.

De nieuwe Compass is het eerste Jeep-voertuig in Europa dat autonoom kan rijden volgens niveau 2. Hij is standaard uitgerust met de nieuwste generatie ADAS. Deze omvatten onder meer: Verkeersbordherkenning, Intelligent Speed Assist, Drowsy Driver Alert en Automatic Emergency Braking met voetganger- en fietserherkenning. Dit laatste kan het voertuig tot volledige stilstand brengen om mogelijke ongevallen te voorkomen of te beperken. Maar de grootste nieuwe functie is de Highway Assist, die Adaptive Cruise Control en Lane Centering combineert. De houdt de auto automatisch in het midden van de rijstrook, op een veilige afstand van de voorligger (beschikbaar in de tweede helft van het jaar).

De nieuwe Jeep Compass is verkrijgbaar in vijf uitrustingsniveaus (Sport, Longitude, Limited, S en Trailhawk) en met vier verschillende combinaties van aandrijflijnen; benzine en plug-in hybride, drie versnellingsbakken -handgeschakelde zesversnellingsbak, automatische Dual Dry Clutch Transmission (DDCT) of zestraps automaat-, en voor- of vierwielaandrijving.
De benzineversie wordt geleverd met de 1.3-liter GSE-motor met 130 pk of 150 pk, gecombineerd met een handgeschakelde versnellingsbak of Dual Dry Clutch Transmission (DDCT). Beide zijn voorwielaandrijvers.
De plug-in hybride is leverbaar met twee vermogens – 190 pk en 240 pk en zijn 4×4 aangedreven dankzij eAWD-vierwielaandrijving. De Jeep Compass 4xe is altijd voorzien van een automatische zesversnellingsbak.

Onze conclusie na een dagje toeren rond Amsterdam is dat het een prima reisgezel is, zonder dat er overigens een bijzonder gevoel overblijft over het feit dat het een Jeep is. De vergelijkbaarheid met andere auto’s in dit segment is groot en het onderscheidende vermogen daarmee minimaal. Ook al leiden de  elektronische hulpmiddelen, zoals de ‘lane-departure’-assistent op kleine en bochtige landweggetjes, soms  tot irritatie (gevolgd door uitschakeling), blijft de indruk staan dat Jeep met deze nieuwe Compass een volwassen 4×4 SUV in de aanbieding heeft met prijzen die beginnen vanaf 34.190,- euro (incl. btw, bpm en afleverkosten).


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een uitverkoren D Super 5

Volgend bericht

Een Simca 9 Sport opwelling

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een uitverkoren D Super 5

Arjen Guikema geeft iedereen die verliefd wordt op een DS het oprechte advies om een deskundige in de arm te nemen om zo veel...

7 May 2021