Laatste nieuws

Jeetje, de Morris J komt terug

Nieuwsberichten / 18 maart 2021

We hebben ons altijd afgevraagd waarom Citroën die Y-bus nooit opnieuw heeft uitgebracht, met zijn platte bodem zou hij zich uitstekend geleend hebben voor elektrificatie. Nu is de kans om als eerste een hippe elektrische bestelauto op de markt te brengen verkeken voor de Fransen, want de Britten hebben hem gegrepen.

Een start-up, Morris Commercial genaamd, is de uitdaging aangegaan de Morris J opnieuw op de markt te brengen, in ‘reimagined’ gedaante zoals dat tegenwoordig heet, en met een elektrische aandrijflijn. Hij gaat, u raadt het al, Morris JE heten. Als alles naar wens verloopt komt hij eind 2021 op de markt en moet er – aan de andere kant van Het Kanaal – een som van om en nabij de £ 60.000 voor betaald worden. De verwachtingen zijn hoog, want de Morris J heeft in het Verenigd Koninkrijk een iconische status, vergelijkbaar met de Mini en de Defender. Morris Commercial lijkt de zaak meteen goed aan te pakken. De Morris JE krijgt een state-of-the-art lithium-ion accupakket en een koetswerk van koolstofvezel, zodat het gewicht van de batterijen (enigszins) gecompenseerd wordt.

Het chassis is flexibel in de zin van adaptief, als er vraag naar ontstaat, kan er ook een Morris JE pick-up, minibus of camper in productie genomen worden. De JE zou in staat zijn tot een behoorlijke actie radius. Morris Commercial spreekt van 320 kilometer – genoeg om in een stedelijke omgeving heel wat pakketten af te leveren. Het koetswerk van de JE is geen replica van de originele Morris JE, die inmiddels 70 jaar oud is, maar zal er wel sterk op lijken, vandaar dat ‘ reimagined’. Aan uitgebreide gebruiksmogelijkheden als bestelauto zal het niet ontbreken, zo belooft Morris Commercial, dat vooral klanten hoopt te vinden die zich als onderscheidend willen voordoen. Zij mogen rekenen op 5,5 kubieke meter laadruimte, waarin maximaal 1000 kilo vracht vervoerd mag worden. De vloer biedt voldoende ruimte om twee pallets naast elkaar te kunnen plaatsen. De Morris JE krijgt twee openslaande deuren aan de achterkant en een grote schuifdeur aan de zijkant. Bestellingen kunnen gedaan worden via de website morriscommercial.com.


Tags: , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een Thematische verslaving

Volgend bericht

"Waarom koop je geen Porsche?"

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een Thematische verslaving

De vaak gehoorde stelling dat Italianen niet goed in staat zijn om – succesvol - grotere auto’s te bouwen wordt mijns...

13 March 2021