Laatste nieuws

Kurt Walckiers: altijd vertrekkensklaar

Interviews / Reportages / 2 januari 2019

Je moet zijn pagina op Instagram maar eens bekijken: Kurt Walckiers is steeds onderweg door heel Europa, of ook gewoon om de hoek. Achterin vervoert hij de meest kostbare en exclusieve wagens. “Voor sommige van mijn klanten ben ik de enige die hun auto’s mag transporteren, omdat ze weten dat die bij mij de beste behandeling krijgen, van pick-up tot drop-off.”

MW-AUTOMOTIVE, gevestigd in Herne (B), bestaat sinds 2002, maar voordat hij aan het stuur plaatsnam van zijn vrachtwagen was Kurt Walckiers (44) in een heel ander domein actief. De ervaring die hij daar opdeed heeft hij meegenomen naar zijn werk als transporteur.

“Ik werkte bij een Volvo-dealer in het Brusselse. Na mijn opleiding als ingenieur autotechniek ben ik als technicus in de zaak begonnen. Ik klom er op tot verantwoordelijke ‘aftersales’. Als verkoper heb je de leuke job om de klant blij te maken met een nieuwe wagen, maar mijn taak was de klant tevreden te houden. Dat is een ander paar mouwen. Dat lukt alleen maar wanneer je voor jezelf de lat op het allerhoogste niveau legt. Dat was ook mijn attitude toen ik zachtjes aan mijn andere passies begon te combineren. Ik heb steeds een zwak gehad voor oldtimers en voor vrachtwagens. Door gespecialiseerd oldtimertransport aan te bieden, zijn die twee liefdes samengekomen. Het is heerlijk wanneer je een F1-bolide of een rijtje BMW M1 Procars mee op pad mag nemen.”

Kurt Walckiers is begonnen met een omgebouwde meubelwagen – een Volvo natuurlijk –, maar dat bleek al snel niet te volstaan. “Je kunt natuurlijk een bestaande oplossing zoeken, maar ik zag dat dit niet zou werken voor wat ik in gedachten had: een vijfsterrenservice voor de klant en zijn wagen.” En dus opteerde Kurt Walckiers voor maatwerk. Het resultaat is een schitterende zilvergrijze Volvo – jawel –, een FH Globetrotter XL, met discrete Mille Miglia-beelden op de flank. “De Mille Miglia is een topevenement dat ik jaarlijks aandoe – het is mijn persoonlijke favoriet.”

MW-Automotive legt ook met de eigen wagen de lat op het hoogste niveau: ex-12 Hours of Sebring Siata 300BC op het Pebble Beach Concours van 2018

De trailer zelf is allerminst opzichtig, niemand die zich ook maar een idee kan vormen van wat erin schuilt, maar hij is integraal ontworpen naar Kurt’s wensen. “Mijn uitgangspunt is dat ik de auto’s alleen moet kunnen laden en lossen, zonder dat de motor van de auto moet worden gestart. Op die manier schakelen we risico’s uit. Ik zie de auto’s niet als vracht, ik behandel ze alsof het mijn eigen wagens zijn. Mijn vloeistofdichte laadvloeren zijn volledig verstelbaar, waardoor de auto’s gewoon naar binnen rollen zodra ze op de 3,5-tons lift zijn geplaatst. Ik kan tot zes wagens in één keer meenemen.”

Het zit hem niet alleen in de grote dingen, maar ook in de details. “Ik zorg dat mijn vrachtwagen steeds kraaknet is, handgewassen. De trailer zelf is uitgerust met alarmsystemen en met een brandblussysteem. Ook de trekker is voorzien van de allerlaatste veiligheid-snufjes. Daarnaast beschik ik over een extra all-risk verzekering. Het heeft even geduurd om die te pakken te krijgen, de meeste verzekeringsmaatschappijen verklaarden me gek, maar dit is de enige manier om echt met een gerust gemoed de weg op te trekken. Dat stelt de klant gerust.”

Kurt Walckiers heeft zich een stevige reputatie eigen gemaakt. “Vooral via mond-tot-mond reclame. Een tevreden klant raadt mijn diensten aan bij een volgende klant, en zo gaat de bal aan het rollen. Intussen is het zo dat ik bij sommige klanten binnen en buiten loop om auto’s te brengen en op te halen zonder dat ze erbij zijn, ze weten dat hun auto veilig is bij mij.”

Flexibiliteit is daarbij een sleutelwoord. Die flexibiliteit is ook noodzaak geworden, want met de huidige mobiliteitsknopen is het niet altijd even eenvoudig om op tijd te leveren. “Ik zoek daarom de uren waarop de verkeersdruk het minst groot is. Mijn planning draait integraal rond tijdig leveren, bij mij zijn er geen excuses. Mijn echtgenote, zelfstandig rijinstructeur, rijdt soms mee wanneer dat nodig is voor double drives. De planning is soms complex, maar er zijn steeds oplossingen. Onmogelijke vragen bestaan niet voor mij. Mijn telefoon staat de klok rond aan, ook ’s nachts mag je van mij een antwoord verwachten. Ik houd de communicatielijnen kort, een offerte-aanvraag wordt binnen de 24 uur beantwoord.”

Elk jaar zijn er de vaste afspraken: Mille Miglia, Villa d’Este, oldtimerbeurzen in binnen en buitenland. Tussendoor passeert er nogal eens een prototype. “Ook die wagens worden vakkundig en met de nodige discretie getransporteerd.

Een circuitdag als gentleman-driver in Barcelona? De meeste Europese racecircuits kent Kurt Walckiers als zijn broekzak. “Voor overzees transport vervul ik alle formaliteiten voor verschepen en vliegen. Indien er gevlogen wordt, ga ik mee om toe te zien op het goede verloop. Ik verlies de auto’s niet uit het oog.”Exclusieve wagens van A naar B transporteren is één van de diensten die Kurt Walckiers met zijn bedrijf aanbiedt. Organisatoren kunnen ook een beroep doen op bijkomende omkadering voor binnen- en buitenlandse rally’s zoals shuttle-service, bagageafhandeling, technische bijstand en dergelijke.

En je wagen permanent onder de hoede van MW-Automotive laten? Dat kan binnenkort ook. “We bieden weldra stalling aan, maar dan anders dan de anderen. Zie het maar als een luxehotel voor je auto.”

mw-automotive.com


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Het Piemonte van Vincenzo Lancia

Volgend bericht

Topeditie InterClassics Maastricht
Meer historie

Het Piemonte van Vincenzo Lancia

Met gemengde gevoelens heb ik op InterClassics de deeltentoonstelling La Grandezza della Lancia bekeken, want het prachtige...

2 January 2019