Laatste nieuws

Modena GT Spyder California

Showroomsterren / 2 oktober 2020
De Modena GT Spyder California, een look-alike van de Ferrari 250 GT California, heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de film Ferris Bueller’s Day Off uit 1986.

Regisseur John Hughes had er een spannende open sportwagen voor nodig en die vond hij toen hij de Modena GT Spyder California in een tijdschrift had gezien. Hij nam contact op met Mark Goyette en Neil Glassmoyer, de oprichters van Modena Design in El Cajon (Californië), en kwam tot een overeenkomst voor drie filmauto’s, binnen vier weken te bouwen.

De Modena GT Spyder is een kwalitatief goede auto, het chassis is ontwikkeld door Bob Webb, een specialist die voor Roger Penske werkte. De gewichtsverdeling van de auto is 50/50% en onder de motorkap ligt een Amerikaanse V8, in dit geval een Ford 302 (5 liter). Het koetswerk is van polyester. Diverse onderdelen zijn herkenbaar van andere auto’s, zoals de achterbumper (VW Karman Ghia) en de achterlichten (MGB). Het lijkt er ook op dat het kofferdeksel gemodelleerd is naar dat van een MGB.

De auto heeft uiteraard achterwielaandrijving, gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. Voor de film werd ook een echte Ferrari 250 GT Spider gebruikt, maar alleen voor de stilstaande opnamen. Voor de rijdende opnamen werden de Modena’s ingezet. Om de gelijkenis zo overtuigend mogelijk te maken, werden die met de schakelpook van een handgeschakelde transmissie uitgevoerd, ondanks dat ze een automatische transmissie hadden. Ook bij de Modena die bij Imparts in Ede te koop staat, is dat het geval.

De auto, die van 1963 dateert, dus ruimschoots voordat de film werd opgenomen, is voorzien van airconditioning, stuurbekrachtiging, verchroomde spaakwielen, Pirelli 215/70-15 banden, jaren ‘60 Marchal 662/672 verstralers met gele lampen en een Nardi stuur met houten rand. De Spyder is in 2006 in Nederland geïmporteerd, is voorzien van een Nederlands kenteken en heeft 9000 mijl op de teller staan. Het is onduidelijk hoeveel Modena GT Spyders er precies gemaakt zijn, sommige bronnen spreken van minder dan 40, andere van meer dan 100. Een andere Modena GT Spyder zul je dan ook niet snel tegenkomen.

Prijs op aanvraag, Imparts, Ede NL

imparts.nl

FOTO’s Marc Vorgers


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Een Beta Montecarlo met deadline

Volgend bericht

Pagani Huayra
Meer historie

Een Beta Montecarlo met deadline

De succesvolle ombouw van een standaard Lancia Thema SW naar een unieke 8.32 SW heeft Maarten-Jan Evers voldoende zelfvertrouwen...

2 October 2020