Laatste nieuws

Morgan’s en mode, een nieuw boek

Nieuwsberichten / Reportages / 13 april 2017

Morgan’s door de jaren heen, liefdevol en met oog voor detail uitgebeeld in kleurige aquarellen. Vergezeld van vooral mooie vrouwen, gekleed in mode van hetzelfde ‘bouwjaar’.

Dat zijn de hoofdelementen van ‘Morgan and Fashion’, het nieuwe boek van Gerda van Gijzel, een kunstenares die al sinds 1959 actief is als illustrator. Iedereen boven de 50 loopt grote kans een déjà vu gevoel te hebben bij het zien van haar werk, want jarenlang tekende ze alle illustraties voor de advertenties van C&A, één jaar in vaste dienst, daarna als freelancer. Zoals Gerda van Gijzel vrouwen en mannen tekende, zo wilde iedereen er indertijd uitzien. C& A hing het in de schappen, Gerda tekende het zoals geen ander het deed. Ze verzorgde ook de illustraties voor de boeken van Dick Trom, Pietje Bell en Kruimeltje en heeft prachtige aquarel portretten gemaakt, hele series zelfs, van onder meer Prins Bernhard.

 

Belangrijk voor de autoliefhebbers onder ons: Gerda van Gijzel, nu 78, is al sinds 1952 een liefhebster van Morgan’s, praktiserend zelfs. Ze rijdt al bijna veertig jaar een en dezelfde beige met bruine Morgan Plus Four en als het aan haar ligt neemt ze er nimmer afscheid van. ‘Ik ben altijd gek op auto’s geweest, als klein meisje stond ik met mijn broers en vriendjes langs de Rijnstraat in Amsterdam, waar we toen woonden. Het was net na de tweede wereldoorlog en auto’s waren we zeldzaam. We noteerden alle merken en nummerborden, zo leerde ik auto’s kennen. In 1952 bracht mijn broertje een plaatje mee met een open auto erop, een Morgan. Hij verzamelde die plaatjes, je kreeg ze bij een rol beschuit. Ik werd op slag verliefd op die auto, zo een moest ik er ooit hebben”, vertelt Gerda. “Ik verdiende goed met mijn illustratiewerk en op een gegeven moment kon ik mijn droom verwezenlijken, ik ging een Morgan kopen. Ik bestelde mijn Plus Four in 1975, in 1978 werd hij geleverd. Ik was er dolgelukkig mee en ben dat nog steeds. Toen ik hem bestelde, waarschuwde de dealer me dat het ‘geen vrouwenauto’ was, hij vroeg zich hardop af of ik niet beter een Fiat 850 Coupé kon gaan kopen. Wat ben ik toen boos geworden, als ik geld genoeg had gehad had ik niet één, maar twéé Morgan’s besteld.”

Met haar tekeningen en aquarellen heeft Gerda van Gijzel roem verworven, ook in Morgan-kringen. Jarenlang is ze illustrator geweest voor ‘Fata Morgan’, het tijdschrift van de Morgan club en enkele van haar aquarellen zijn gekocht door niemand minder dan Peter en Charles Morgan zelf.

In haar nieuwe boek, dat niet minder dan 120 illustraties van eigen hand telt, brengt ze haar liefde voor Morgan’s en haar schat aan ervaring met mode samen. In ‘Morgan and Fashion’ vertelt ze niet alleen hoe ze zo aan de auto’s uit Malvern verknocht is geraakt en over haar avonturen met haar Plus Four, maar beeldt ze ook alle Morgan’s uit die het fabriekje in de jaren 1909-1984 heeft geproduceerd, steeds in het gezelschap van charmante dames en kinderen in kleding uit hetzelfde tijdperk als de auto. Het zijn allemaal unieke tafereeltjes, stuk voor stuk de moeite waard om in te lijsten en op te hangen. Gerda laat slechts 150 exemplaren van haar boek drukken, dus wees er snel bij. Het kost 49,95 euro en is te bestellen via haar website www.gerdavangijzel.nl.


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

A gentleman is someone who does not what he wants to do but what he should do

Volgend bericht

Mini Remastered
Meer historie

A gentleman is someone who does not what he wants to do but what he should do

Mijn kantoor ligt aan het begin van de Silodam in Amsterdam, een smalle dam van 300 meter, die aan de westelijke kant het Ij in prikt....

11 April 2017