Laatste nieuws

Na 120 jaar nu de GT X Experimental

Nieuwsberichten / 20 juni 2019

In Hangaar 2 in Katwijk heeft Opel Nederland onder meer  de nieuwe Opel Corsa-e geïntroduceerd, de volledig elektrische variant van de nieuwe Corsa modellijn. Daarnaast werd er aandacht besteed aan het verleden, door de aanwezigheid van een tiental iconische Opel’s uit het verleden van het merk, auto’s als de eerste Kadett, de Admiral, de Rekord, de Manta en de GT, maar ook de Ascona 400 waarmee Walter Rörhl overwinningen behaalde in de rallysport. En, vreemd genoeg, was er ook een Opel Calibra Turbo als jongste aanwezige klassieker.

De link tussen verleden en toekomst werd gelegd met het thema ‘Future Classics’. Waarbij de vraag legitiem is of de Corsa-e en de Grandland PHEV in de toekomst ooit dezelfde klassiekerstatus zullen krijgen als bijvoorbeeld de – ook aanwezige – geel-zwarte Irmscher Opel Manta A waarmee Walter Rörhl en Rauno Aaltonen aan de 24 Uur van Francorchamps deelnamen. De tijd zal leren of de marketingmensen van Opel gelijk gaan krijgen, maar ik waag het te betwijfelen.

Opel’s Chief Exterior Design, Friedhelm Engler, leidde de aanwezige pers vanuit het verleden, langs de opgestelde historische auto’s, naar het heden.

Friedhelm Engler licht de ontwerphistorie van Opel toe.

In ‘het heden’ werd de volledig elektrische Corsa-e onthuld, die volgend jaar voor rond de 35.000 euro, inclusief zes jaar gratis onderhoud, in de showroom komt te staan. Opel kiest daarmee duidelijk voor het aanbieden van elektrische auto’s  die ook met verbrandingsmotoren te koop blijven, dat in tegenstelling tot Renault en Volkswagen die  voor afzonderlijke model- of merklijnen kiezen.

Kenmerken voor het front van alle Opels wordt de ‘Vizor’

Na het heden was de toekomst aan de beurt, het meest interessante deel van de bijeenkomst, omdat Friedhelm met de onthulling van de conceptauto GT X Experimental kon uitleggen waar Opel, wat betreft ontwerprichting, naar toe gaat. De GT X is ontworpen vanuit Opel’s merkwaarden ‘German, Approachable and Exciting’ oftewel ‘Duits, bereikbaar en spannend’.

Het front van alle toekomstige Opelmodellen wordt gekenmerkt door een beeldelement waarin het Blitz-embleem en de hoekvormige LED-verlichting zijn ondergebracht, de zogenaamde ‘Vizor’, refererend aan het vizier van een motorhelm.

‘Pure Panel’ zorgt voor ‘Digital Detoxing’

In het interieur wordt duidelijk ‘less is more’ nagestreefd. Engler zelf spreekt over ‘digital detoxing’ door toepassing van het ‘pure panel’ in het dashboard en het weglaten van alles wat niet direct relevant is voor rijder en passagiers.

Het totale ontwerp van de GT X is duidelijk het resultaat van een nieuwe visie, er zijn slechts een paar ontwerphints naar het iconische verleden te vinden. Opel, dat onder de hoede van moederbedrijf PSA opeens zeer winstgevend is, lijkt meer vertrouwen in de toekomst te hebben en de toekomstige modellenlijn ondersteunt dat vertrouwen. Opel CEO Michael Lohscheller vatte het als volgt samen: “…bij Opel komen nieuwe krachten vrij. Als onderdeel van Groupe PSA en anderhalf jaar sinds de presentatie van ons strategische plan PACE! zijn we al veel efficiënter en kijken we met zelfvertrouwen naar de toekomst. En de Opel GT X Experimental is de exponent van een nieuwe filosofie.”

De bijeenkomst werd afgesloten met de mogelijkheid om een rondje te rijden in een Opel-klassieker naar keuze, maar helaas was een ritje in ‘de toekomst’, met de Opel GT X Experimental, niet mogelijk. Dat houden we graag tegoed.

Frank Goedhart

 

 

 

 

 

 


Tags: , , , , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Manor Goes Classic

Volgend bericht

Double Twelve: bulderen op Brooklands

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Manor Goes Classic

Een collega jurylid vertelde mij tijdens de Nieuwpoort Drivers Days over dit evenement en liet een goed verzorgde folder...

19 June 2019