Laatste nieuws

Nieuwe 911 GT3, nu ook met handbak

Nieuwe auto's / Nieuwsberichten / 7 maart 2017

De nieuwste generatie van de Porsche 911 GT3 biedt veel om opgewonden over te doen. Zo is zijn extreem hoogtoerige, atmosferische 4-liter zescilinder boxermotor met 500 pk vrijwel ongewijzigd overgenomen uit de volbloed GT3 Cup-raceauto.

Naast een zeventraps Porsche Doppelkupplung (PDK) is de 911 GT3 er nu ook met een handgeschakelde zesbak. Het nieuw ontworpen onderstel met achterasbesturing en de lichtgewicht constructie zijn in vele testkilometers net zo nauwkeurig afgesteld als de 919 Hybrid Le Mans-auto, zo meldt Porsche in zijn persbericht.

De meerderheid van de Porsche GT-rijders gebruikt zijn of haar auto ook graag op het circuit. Met een gewichts/vermogensverhouding van 2,86 kg/pk moet de nieuwe 911 GT3 daar in zijn element zijn. Met de standaard zeventraps PDK, die speciaal is afgestemd op GT-gebruik, sprint de 1.430 kg zware tweezitter (gewicht met volle tank) in 3,4 seconden van 0-100 km/h en gaat door tot een top van 318 km/h. Met de handgeschakelde zesbak sprint hij in 3,9 seconden van 0-100 en haalt hij een top van 320 km/h.

De tweezits 911 GT3 staat circa 25 mm lager bij de grond dan de 911 Carrera S en is van actieve achterasbesturing voorzien. Afhankelijk van de snelheid sturen de achterwielen tegengesteld aan of in dezelfde richting als de voorwielen. Ook dynamische motorsteunen en een zelfsperrend differentieel behoren inmiddels tot de vanzelfsprekendheden.

De grote koolstofvezel achtervleugel maakt duidelijk dat aerodynamica de bepalende factor is geweest voor de vormgeving. De lichtgewicht voorzijde en de voorspoiler zijn verder geoptimaliseerd ten behoeve van de stroomlijn. Achter springen de openingen voor de luchtuitlaten en de nieuwe diffuser in het oog.

De nieuwe GT3 heeft standaard het Porsche Communication Management (PCM) inclusief online navigatiemodule met real-time verkeersinformatie. Ook de Connect Plus module en de Track Precision App zijn standaard. Met deze app zijn rijgegevens op de weg en het circuit op een smartphone vast te leggen, weer te geven en te analyseren.

De nieuwe GT3 is vanaf nu te bestellen. De levering start naar verwachting in juni 2017. De consumentenadviesprijs van de versie met PDK bedraagt € 228.300; de versie met handbak heeft een consumentenadviesprijs van € 229.250.


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Arteon, VW's nieuwe 'Gran Turismo'

Volgend bericht

Alpine A110, alle details
Meer historie

Arteon, VW's nieuwe 'Gran Turismo'

Deze nieuwe ‘Gran Turismo’ van VW wordt boven de Passat gepositioneerd. “De Arteon combineert designelementen van een klassieke...

7 March 2017