Laatste nieuws

Nieuwe glans voor Daf in Eindhoven

Nieuwsberichten / 31 oktober 2019

Op de plek waar Hub en Wim van Doorne op 1 april 1928 een kleine constructiewerkplaats zijn begonnen staat nu het vernieuwde Daf Museum. Met de nieuwe aanbouw heeft het nu een oppervlakte van maar liefst 7000 vierkante meter. Op vrijdag 8 november wordt het vernieuwde museum door Pieter van Vollenhoven geopend.

Voorafgaand aan de opening leidde stichtingsvoorzitter Geert Vermeer Octane rond in het museum, waar de bouwwerkzaamheden nog in volle gang waren. De nieuwe hal van 1200 vierkante meter, die met grote etalageruiten naar de straat toe hét visitekaartje van het museum zal worden, is nog in de afbouwfase.

De nieuwe hal is nog in afbouw. Maar zeker af op 8 november.

Geert Vermeer vertelt: “We zijn er echt trots op dat het museum deze uitbreiding heeft kunnen realiseren. We zijn, als onafhankelijke stichting, ooit begonnen met het opbouwen van een verzameling personenauto’s en vrachtwagens en nu hebben we een museum waar jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers komen! We zijn organisch uitgegroeid van een wat intern gerichte collectie naar een laagdrempelige ontmoetingsplek voor geïnteresseerden, dagjesmensen en autoliefhebbers. Door de faciliteiten die we nu aanbieden, hebben er ook veel zakelijke evenementen hier plaats. Wat is er leuker dan een congres of vergadering hier tussen de vrachtwagens?”

De uitbreiding van het museum was een lang gekoesterde wens van het bestuur. Het heeft meer dan tien jaar geduurd om alles rond te krijgen, van gemeentelijk vergunningen tot en met de onderhandelingen met projectontwikkelaars. De nieuwe hal sluit aan op het bestaande museum en bevindt zich op de begane grond van een nieuw appartementencomplex. De uitstraling die het museum krijgt, met de genoemde ‘inkijk’ door de grote ramen plus de voor het museum opgestelde trucks van Daf, zal zeker aan de groeiende populariteit bij gaan dragen.

De smidse waar het allemaal begon.

Geert is enthousiast: “De opzet van het museum wordt aangepast aan deze tijd. We hebben een nieuwe entree met alle voorzieningen en een nieuwe museumwinkel. Ook het restaurant, of zoals wij het noemen, het ‘Daffetaria’, is sterk uitgebreid. Het belangrijkste is natuurlijk dat we door de extra ruimte meer auto’s en vrachtwagens kunnen laten zien. Bovendien kan de bezoeker nu de volledige tijdslijn van Daf volgen, te beginnen in de smidse om uiteindelijk te eindigen in de nieuwe hal waar interactieve displays en de nieuwste vrachtwagens het heden en de toekomst van transport overbrengen.”

De rondleiding door het museum is een feest van herkenning en nostalgie. Iedereen zal een sentimentele herinnering aan een Daf hebben, of het nu bij een 55 Marathon is of bij een 3300ATI. Het is ook verrassend om te zien hoe innovatief Daf is geweest (en nog is) én hoe de autosport een belangrijke rol in de geschiedenis van het merk heeft gespeeld.

Een auto die door de snel aangepaste regelementen zich nooit in de Formule 1 heeft kunnen bewijzen is de Williams CVT van David Coulthard. Er staat een Camel Daf-Huron sports-prototype met Variomatic die een eerste overwinning behaalde tijdens de heuvelklim van de Course de côte du Codroz in 1972. En vanzelfsprekend is er de imponerende rij Parijs-Dakar trucks van Jan de Rooij.

Lopend tussen de Dafjes 44, 55 en 66, met bovengenoemde innovatie en sportiviteit in gedachten, blijft een bezoeker zich afvragen waar het ooit is misgegaan met onze ‘nationale trots’. Op personenautogebied dan, want de vrachtwagenfabriek, weliswaar onder eigenaarschap van het Amerikaanse Packard, is nog springlevend en zeer succesvol.

Geert neemt afscheid met de woorden: “Het is leuk dat Pieter van Vollenhoven het museum opent, want hij heeft persoonlijk een geschiedenis met Daf. Er zijn foto’s van hem in een Daffodil tijdens een heuvelklim in Vaals. Na de opening verwachten wij een groeiend aantal bezoekers, ook omdat we sinds enige tijd verbonden zijn aan de Museumjaarkaart. We zijn een van de drukstbezochte musea in de regio en samen met onze ruim 160 vrijwilligers willen we die positie verder uitbouwen. Tot behoud van het industrieel en cultureel erfgoed van Daf!”

Informatie over kaartjes en openingstijden: www.dafmuseum.nl 

Ook dit is een Daf, by Michelotti!

 

 

 

 

 


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Verjaardagscadeau: Donkervoort D8 GTO-JD70

Volgend bericht

Een nachtje doorhalen

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Verjaardagscadeau: Donkervoort D8 GTO-JD70

Het nieuwste model uit de Donkervoort D8 GTO-familie, breekt volgens Donkervoort door de 2G-barrière. De D8 GTO-JD70...

28 October 2019