Laatste nieuws

Nieuwe helden in de FIVA Hall of Fame

Nieuwsberichten / 7 juli 2022

De FIVA (the Fédération Internationale des Véhicules Anciens) heeft aangekondigd dat er negen ‘automobiele helden’ worden toegevoegd aan de Heritage Hall of Fame, een initiatief dat vorig jaar is gelanceerd met als doel om mensen te eren die een bijzondere prestatie of bijdrage hebben geleverd in de geschiedenis van de autoindustrie en -sport.

Gaby von Oppenheim, een van de juryleden, legt uit: “FIVA-clubs over de hele wereld werden uitgenodigd om hun eigen autohelden te nomineren, ongeacht of deze personen bekend zijn of niet. Het belangrijkste criterium is dat ze mannen of vrouwen kiezen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan ons auto-erfgoed. Uit de nominaties selecteert een prestigieuze internationale jury de uiteindelijke kandidaten.” Voor 2022, zijn de volgende negen helden toegevoegd (met jury commentaar):

Uit Nederland: Evert Louwman (1940)

De ons welbekende oprichter van het Louwman Museum. Het museum huist een van de oudste privécollecties van historische voertuigen ter wereld, daterend uit 1934, met meer dan 275 auto’s van meer dan 100 fabrikanten uit 18 landen.

Uit Iran: Shahrzad Paknyat-Hamedani (1971)

Het is dankzij de onvermoeibare inspanningen van mevrouw Paknyat-Hamedani om de auto’s, motorfietsen en zelfs golfkarretjes te behouden die na de Iraanse revolutie van 1979 in het keizerlijk paleis van Niavaran zijn achtergelaten, dat het kleinste – maar meest perfect beheerde – automuseum van Iran werd opgericht.

Uit Italië: Cesare Fiorio (1939)

De leidende autosportman in Italië in de jaren ‘60 tot ’90; hij leidde de Fiat Group naar 17 wereldtitels (waaronder de bekende Lancia rallykampioenschappen) en, als Ferrari’s F1-racemanager, was hij betrokken bij 25 podiumplaatsen en 9 overwinningen in 36 races.

Uit Ierland: Rosemary Smith (1937)

Als vrouwelijke pionier in een door mannen gedomineerde sport, nam ze acht keer deel aan de Rallye Monte Carlo, evenals aan de meeste andere iconische rally’s over de hele wereld. Ze won de Tulpenrally van 1965, waarbij ze alle mannelijke coureurs achter zich liet.

Uit Argentinië: Luis Spadafora (1944)

De oprichter van het Museo del Automóvil in Buenos Aires, Argentinië; een gebouw met vier verdiepingen dat in 1998 werd geopend met een zich nog steeds uitbreidende collectie van 75 historische voertuigen. Het is ook een waar heiligdom voor de Argentijnse racegeschiedenis.

Uit Duitsland: Walter Röhrl (1947)

Rallycoureur Walter Röhrl werd door zijn collega’s uitgeroepen tot kampioen van het millennium. Zijn vele overwinningen in rally’s en races omvatten veel meer dan het vier keer winnen van de Rallye Monte Carlo en zijn actieve rol in de wereld van de klassieke auto’s maakt hem tot een echte ambassadeur van het automobiele erfgoed.

Uit Tsjechie: Elisabeth Junek (1900 – 1994)

Elisabeth Junek – ‘de koningin van het stuur’ – werd in 1900 geboren in wat nu de Tsjechische Republiek is. Zij is de beroemdste en meest succesvolle vrouwelijke coureur van de jaren ’20 en beheerste in haar racecarrière heuvelklimmen, (endurance)racen en ze werd vijfde in de Targa Florio.

Uit Italië: Battista Pininfarina (1893 – 1966)

De oprichter van Carrozzeria Pininfarina wordt niet alleen toegevoegd op basis van de vele autoontwerpen die zijn studio heeft afgeleverd, maar ook dankzij zijn veelvuldige bijdragen aan goede doelen en sociale initiatieven.

Uit Japan: Soichiro Honda (1906 – 1991)

Soichiro Honda, een ondernemer en uitvinder van wereldklasse, was de oprichter van de Honda Motor Co., Inc. Corporation. Een bedrijf dat nu succesvol is op vijf continenten en actief investeert in hightechprojecten met als doel om de milieuprestaties van zijn auto’s te verbeteren.

Lees meer over de Hall of Fame op https://fiva.org/en/heritage-hall-of-fame/

 

De jury bestaat uit: 

Jay Leno (USA)

Alberto Lenz (Mexico)

Nick Mason (Verenigd Koninkrijk)

Shiro Nakamura (Japan)

Gaby von Oppenheim (Duitsland)

Patrick Rollet (Frankrijk)

Navaz Bhathena Sandhu (India)

Eli Solomon (Singapore)

Tiddo Bresters (Nederland) – als FIVA-president

 

 


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een Brilkever met reumakleppen

Volgend bericht

Klassieker van morgen

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een Brilkever met reumakleppen

Onlangs maakten we in deze rubriek kennis met de zwarte Ford V8 Fordor van David uit Amersfoort. Tijdens de Octane Scramble...

1 July 2022