Laatste nieuws

Newport Drivers Days 2022

Reportages / 18 september 2022

In het weekend van 10 en 11 september stond de Belgische badplaats Nieuwpoort in het teken van de Drivers Days. Tiny Verhoeven was als jurylid voor het Concours d’Elegance ter plaatse.

In de pre-corona tijd kende dit evenement voor klassieke auto’s drie opeenvolgende edities, gekenmerkt door een steeds hogere kwaliteit. Voor de vierde editie die afgelopen weekend plaatsvond, besloot de organisatie om van de Zeedijk te verhuizen naar een nabijgelegen Prins Mauritspark. De georganiseerde rally’s op zaterdag en zondag hadden elke dag ruim 120 deelnemers en het veld bestond uit fraaie klassiekers, maar ook puik nieuwer materiaal. Leuke Alfa’s, MG’s, oude en nieuwere Porsche’s, Mercedessen, Jaguars, Lotussen en noem maar op. Een mooie collectie die de Vlaamse wegen in het achterland een mooi aanzien gaven.

Omdat ik uitgenodigd was om zitting te nemen in de jury voor het Concours d’Elegance had ik hier vanzelfsprekend de meeste aandacht voor. Mooi op tijd had ik een lijst van deelnemende automobielen gekregen dus we hadden ons goed voor kunnen bereiden. Een kleine dertig deelnemers gaven ons als jury de tijd om alles goed te bekijken, de aanwezige documentatie door te nemen en de verhalen van de eigenaren te horen. En tijdens de presentatie op het podium in de middag konden we horen hoe het mechanisch functioneerde.

Ook hier veel variatie, van een VW T1 camperbus tot een Porsche 356, Mercedes 230SL, Saab 95 Break, Fiat Dino Spider, Alfa Montreal, Maserati Ghibli Spider en een Lamborghini Islero. Enkele fraaie pre-war auto’s zoals de Rolls Royce Phantom1, Chenard en Walcker en wat leuke competitiewagens in de klasse ‘Iconic Sportscars’ zoals een Jaguar C-type die regelmatig wordt uitgelaten bij de Le Mans Classic en Goodwood meetings. Hij had in Nieuwpoort concurrentie van onder andere een Lotus Elite, Alfa Romeo 1300GTA en een Lotus Elan 26R met zeer uitgebreide en gedocumenteerde competitie historie.

In België zijn Amerikanen altijd erg populair en dus kregen een mooie Corvette C1, een Ford Thunderbird en een Shelby 500GT KR veel aandacht. U ziet er was hier heel wat te zien en we hadden als jury ook wel enkele noten te kraken voor we een correcte uitslag hadden waar ieder jurylid het mee eens was.

Tot ‘Best of Show’ kozen we uiteindelijk een 1968 Lamborghini Islero die tot in detail prima gerestaureerd was. Al met al een prachtig weekend aan de Belgische kust.

 


Tags: , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Grazie mille, signor Michelotti

Volgend bericht

Een beste show

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Grazie mille, signor Michelotti

De gepensioneerde Ron den Hertog heeft zichzelf na talloze leaseauto’s een ‘kekke klassieker’ cadeau gedaan. Zijn baby-blauwe...

16 September 2022