Laatste nieuws

Iconen uit de film en autogeschiedenis

Man & Machine / 25 mei 2019

In de rubriek ‘Octane Auto’s’ presenteren we verhalen en beelden van interessante auto’s van redactieleden, medewerkers en lezers. Deze keer aandacht voor de filmauto-passie van Frederik van Acker uit Brugge.

De Lorean DMC-12: Back to the future

In 2003 kocht hij, aangetrokken door de geschiedenis van het merk, maar zeker ook door de rol van de auto in de ‘Back to the Future’-trilogie, zijn DeLorean DMC-12. Volgens Frederik: “Mijn roestvrijstalen schoonheid is een film- én een autogeschiedenis-icoon.”

“We zijn al een paar keer met de DMC-12 naar Dunmurry, Belfast, Noord-Ierland, gereden, naar de 5-jaarlijkse Eurofest conventie waar ongeveer een tachtig DeLorean-eigenaren op de oude fabriekslocatie bijeenkomen.” Veel gehoorde reacties op zijn auto: “Is het aluminium?” Nee, het is RVS. En ook: “Is het een tijdmachine?”. Maar altijd zijn de reacties positief.

Pontiac Firebird Transam: ‘Kitt’

De tweede filmauto in de verzameling is ‘KITT’. Nadat hij als jongen van 11 jaar met een dikke zwarte viltstift een rode Matchbox Pontiac Firebird Transam om wist te toveren in zijn grote held Kitt uit ‘Knight Rider’ begon het verzamelen van schaalmodellen en ‘props’ van deze populaire televisieserie.

In 2009 staat hij in Oostenrijk oog in oog met een echte Pontiac Transam, een perfecte replica van Kitt. Na wat onderhandelen was de deal snel gesloten. De keuring (APK) had wat voeten in de aarde want de inspecteurs van het keuringsstation wisten eerst niet goed wat te maken van het interieur en het speciale stuur maar uiteindelijk werd de auto goedgekeurd.

Een hoogtepunt kwam in 2016 toen David Hasselhoff, alias Mr. Michael Knight, een weekend met Frederik spendeerde op de FACTS-beurs in Gent. Zijn handtekening staat trots op de binnendeur!

Lotus Esprit S1: Mr. Bond

De derde auto in het filmtrio is geïnspireerd door ‘The Spy who loved me’. Na het zien van een ‘Bond, James Bond’-film werd Frederik grote fan van alle gadgets en vooral ook van de Bond-auto’s. Een Aston Martin DB5 bleek “astronomisch prijzig” maar enkele jaren geleden vond hij de witte Lotus Esprit S1 uit ‘The Spy Who Loved Me’.

Een body -en interieurrestauratie later is de auto, inclusief het originele oranje-groene tartan-interieur, gelijkend aan de filmauto geworden. Samen met de DeLorean DMC-12 en ‘Kitt’ een mooi drietal, Frederik!

Heeft u een bijzondere, mooie, leuke auto met een verhaal over: vinden, rijden, onderhouden, restaureren, genieten, balen, etc.? Stuur foto’s, filmpjes en tekst naar frankgoedhart@octanemagazine.nl en wij plaatsen het wellicht op social media, website en in het magazine.

(Foto’s: Frederik van Acker)

 


Tags: , , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Land Cruiser FJ40, een plaatje

Volgend bericht

Alpine A110, oud ontmoet nieuw

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Land Cruiser FJ40, een plaatje

Bij Wim Prins Classics in Nunspeet staat deze mooie Toyota Land Cruiser FJ40 uit 1973 te koop. Volgens de verkoper een uniek...

18 May 2019